Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S Forrestom Gumpom (Tom Hanks) prežijeme tri vzrušujúce desiatky rokov - od prostého detstva, kedy malého Forresta (Michael Conner Humphreys) nechcú kvôli nízkemu IQ prijať do školy, až po absolvovanie univerzity, od telesného postihnutia až k hviezdnej kariére hráča amerického futbalu, od hrdinu z Vietnamu až po krevetového magnáta. Svoj neustálymi premenami nabitý život spojí s niekoľkými ľuďmi: s kamarátkou zo školy Jenny Curranovou (Hanna R. Hall), ktorá preňho zostala celoživotnou láskou (Robin Wright Penn). Potom s priateľom z vojny Benjaminom Bufordom „Bubbom" Blueom (Mykelti Williamson), ktorý dáva smer jeho úvahám o love kreviet, a tiež s poručíkom Danom Taylorom (Gary Sinise), ktorému zachránil život vo Vietname. Dlhá Forrestova púť je rozprávaná nefalšovaným pohľadom hlavného hrdinu, ktorý sa stretáva so slávnymi ľuďmi - J.F. Kennedym i Johnom Lennonom - ale sám zostáva nedotknutý slávou. Forrest Gump je stelesnením éry a nevinnosti v krajine, ktorá svoju nevinnosť stráca. Svojim srdcom vycíti to, na čo jeho obmedzené IQ nestačí... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (165)

  • Herečka Holly Hunter bola taká nadšená, že vyhlásila najlepšieho mužského herca tak, že náhodou otvorila obálku skôr, ako prečítala kandidátov na Oscara. (donnie22)
  • Režisér Robert Zemeckis chcel, aby si hlavnú úlohu vo filme zahral Bill Paxton. Štúdio však povolalo na jeho miesto iného, známejšieho herca, ktorý je pre návštevníkov kín príťažlivejší ako Paxton. Takto sa stal hlavný hrdina Tom Hanks, nevinný Američan, ktorý žil práve vo veku, keď Amerika stratila svoju nevinnosť. (donnie22)
  • Podobne ako vo filme Čata (1986), Chris (Charlie Sheen) predstavuje vojakov vo svojej jednotke, rovnako predstavuje aj Forrest Gump (Tom Hanks) vojakov vo svojej jednotke počas pochodu džungľou. (Van_der_Ovec)
  • Názov Forrestovej (Tom Hanks) a Danovej (Gary Sinise) spoločnosti "Bubba Gump Shrimp Company" nesú reštaurácie po celom svete. V súčasnosti sú otvorené v 42 lokalitách v USA, Japonsku, Číne, Mexiku, Malajzii, na Filipínach, v Indonézii a vo Veľkej Británii. (WalterIK7)
  • Keď Forrest (Tom Hanks) tlačí nadporučíka Dana (Gary Sinise) na vozíku cez ulicu v New Yorku, hrá v pozadí skladba "Everybody's Talking" od Harryho Nilssona. Danove výkriky “Are you blind? I’m walking here!” sú vďaka použitej hudbe a podobnosti scény odkazom a poctou inému filmu Midnight Cowboy (1969). (WalterIK7)
  • Forrest Jr. vstupuje do autobusu v podobnej modro-bielej košeli, akú mal na začiatku filmu jeho otec. (WalterIK7)
  • Vo filme sú štyria herci / herečky, ktorí hrajú viacero úloh. Gary Sinise hrá poručíka Dana ako aj jeho predkov. Mykelti Williamson hrá Benjamina Beauforta "Bubbu" Blue, tiež čašníka, v scéne, kde sa Forrest stretáva s JFK. Sally Field hrá Forrestovu matku, rovnako aj reportéra počas Forrestovho behu po Amerike. Tom Hanks hrá Forresta, tiež predka, po ktorom bol pomenovaný. (WalterIK7)
  • Mikrofóny a zvuková súprava z prejavu vo Washingtone bola poskytnutá Brandywine Electronics, LTD (dnes známej ako BEL.com). (WalterIK7)
  • Robert Zemeckis sa pri tvorbe mestečka Greenbow nechal inšpirovať obrazmi amerického maliara a ilustrátora Normana Rockwella. Napríklad, pri scéne, kde Forrest sedí na chodbe svojej školy, zatiaľ čo jeho matka hovorí s riaditeľom, je priamym prerobením Rockwellovej maľby "Girl with a Black Eye". Ďalší maliar Andrew Wyeth  a jeho dielo "Christina's World" je spojované so scénou, kedy Jenny padá k zemi, po tom čo hádzala kamene do starého domu, kde vyrastala. (WalterIK7)
  • Film mal obnovenú premiéru v kinách IMAX na počesť dvadsaťročného výročia v septembri 2014. (WalterIK7)
  • Ak Forrest (Tom Hanks) bežal 3 roky, 2 mesiace, 14 dní, 16 hodín a opustil prednú verandu Greenbow, Alabama skoro ráno v pondelok 5. júla 1976, tak celý jeho medzikontinentálny bežecký maratón skončil v stredu 19. septembra 1979 o 20:00 v Monument Valley, Utahu. (WalterIK7)

Súvisiace novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (viac)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (viac)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (viac)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (viac)

Reklama

Reklama