Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Systémový inžinier firmy FedEx Chuck Noland (Tom Hanks) má svoj osobný a pracovný život rozvrhnutý doslova na minúty - a jeho večne uponáhľaná profesia ho často nečakane odvádza ďaleko od milovanej Kelly Frearsovej (Helen Hunt), ktorú by si raz rád vzal za manželku. Chuckov hektický životný štýl sa dramaticky zmení, keď sa lietadlo, ktorým na Štedrý deň cestuje z USA do Ázie (ako inak, opäť raz za prácou), dostane do búrky a následne sa zrúti do Pacifického oceánu! Chuck katastrofu síce prežije, ocitne sa však na najodľahlejšom a najosamelejšom mieste, aké si kedy vedel predstaviť – na opustenom ostrove! Zbavený „barličiek" civilizácie i vnútorného pocitu večnej časovej tiesne zisťuje, že k tomu, aby si uchránil holý život si najprv musí zaistiť vodu, jedlo a aspoň provizórne útočisko. Keď prekoná i to, pochopí, že jeho najväčším nepriateľom v tomto exotickom vyhnanstve bude... Samota. Ale ako sa jej ubrániť a ako ju prekonať, keď nádej na záchranu je viac než mizivá? Hm... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (65)

  • Chuck Noland (Tom Hanks) na ostrove nájde v jednej zo zásielok FedExu korčule na ľad. Ide o profesionálne korčule značky Riedell, konkrétne model 3030 Aria, ktoré používajú aj majstri sveta v krasokorčuľovaní. Ich cena je vyše 700 dolárov. (Raccoon.city)
  • Keď Chuck Noland (Tom Hanks) otvorí na ostrove druhý balíček od FedExu, vyberie z neho dokumenty k manželskému rozvodu, ktoré sú na meno Michael Street, Jl., Kramat Raya No.70, Jakarta, Indonezia. Na tomto mieste sa v skutočnosti nachádza veľmi ošarpaná budova, kde je na prízemí miestny obchodík, kde sa predávajú farby a laky. (Raccoon.city)
  • Keď Chuck Noland (Tom Hanks) otvorí na ostrove prvý balíček od FedExu, vypadnú z neho VHS kazety. Kazety boli o rekultivácii odpadových vôd v čínskom jazyku. (Raccoon.city)
  • Zvukár Randy Thom povedal, že vietor má vlastnosti, ktoré sú veľmi muzikálne. V snímke sa pedantne snažil rozlíšiť typy vetrov – od vánka zo šíreho mora až po vietor v jaskyni. Bol to práve zvuk, ktorý ohlásil zmenu vetra, dôležitú pre jeden z hrdinových úmyslov. (Biopler)
  • Niektoré zábery z pustého ostrova boli natočené na pevnine v pozadí s diaľnicou. Tá bola digitálne odstránená v postprodukcii. (WalterIK7)
  • Dialógy medzi Wilsonom a Chuckom (Tom Hanks) boli skutočne napísané. Hercovi pomáhali pri prirodzenejšej interakcii s neživým objektom. (WalterIK7)
  • Keď sa Chuck (Tom Hanks) zbaví boľavého zubu, prezradí Wilsonovi, že sa jeho zubár z Memphisu volá Dr. James Spalding. V Nemecku sa názov zmenil na Dr. James Volley. V maďarskej verzii sa zubár nazýva Dr. James Speedo. (WalterIK7)
  • Hudobná skupina Phish odvysielala videoklip s filmovými zábermi počas ich Silvestrovskej show v Madison Square Garden v roku 2002. Špeciálny hosť Tom Marshall predstieral, že je Tom Hanks (Chuck). Ďalšia skladba, ktorú kapela odohrala, niesla názov Wilson. (WalterIK7)
  • Doručovateľská spoločnosť FedEx po uvedení tohto filmu zaznamenala 30% nárast prijatých žiadostí o zamestnanie. (WalterIK7)
  • Počas natáčania Tom Hanks (Chuck Noland) utrpel reznú ranu na nohe, ktorá bola údajne napuchnutá dva týždne. Keď konečne išiel do nemocnice, diagnostikovali mu život ohrozujúcu infekciu stafilokokom. (busev)
  • Pri scéne havárie lietadla sa zničila kulisa kokpitu. Táto kulisa slúžila v Hollywoode 15 rokov. (ČSFD)
  • Pieseň, ktorú spieva Chuck (Tom Hanks) po úspešnom založení ohňa, je "Light My Fire" od The Doors. (Raccoon.city)
  • V scéne, kde Chuck Noland (Tom Hanks) čupí na zemi a uvažuje o kuse plastu, ktorý vyplavilo na breh, je záber koncipovaný ako pocta filmu 2001: Vesmírna odysea (1868) čo je jeden z najobľúbenejších filmov Hanksa. (Raccoon.city)
  • Wilsona vytvoril scenárista William Broyles Jr. preto, lebo počas svojej snahy vyskúšať si život na opustenom ostrove mu vlny jedného dňa priplavili volejbalovú loptu. V súvislosti s najlepším "kamarátom" Chucka Nolanda (Tom Hanks) je zaujímavé, že skutočná manželka hlavného predstaviteľa sa volá Rita Wilson. (Greenpeacak)
  • Spoločnosť FedEx sa účasť vo filme zdala pozitívna a tvrdila, že takýmto spôsobom sa dostala do povedomia v Ázii a v Európe. (Greenpeacak)
  • Tvorcovia sa so svojím zoznamom "zbytočných vecí", ktoré Chuck Noland (Tom Hanks) zachránil, obrátili na odborníkov v oblasti prežitia v prírode a spolu strávili čas nad tým, ako možno tieto veci využiť. (Greenpeacak)
  • Ostrov, na ktorom sa natáčal film, sa stal po filme veľkou turistickou atrakciou. (Greenpeacak)
  • Súradnice ostrova, na ktorom prebiehalo filmovanie. Google Earth: 17°36'35.02"S 177° 2'1.29"E. (Darth Maul)
  • Severoamerické tržby byly 233,6 milionu dolarů, celosvětové pak 429,6 mil. (NIRO)

Súvisiace novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (viac)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (viac)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (viac)

Reklama

Reklama