Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Systémový inžinier firmy FedEx Chuck Noland (Tom Hanks) má svoj osobný a pracovný život rozvrhnutý doslova na minúty - a jeho večne uponáhľaná profesia ho často nečakane odvádza ďaleko od milovanej Kelly Frearsovej (Helen Hunt), ktorú by si raz rád vzal za manželku. Chuckov hektický životný štýl sa dramaticky zmení, keď sa lietadlo, ktorým na Štedrý deň cestuje z USA do Ázie (ako inak, opäť raz za prácou), dostane do búrky a následne sa zrúti do Pacifického oceánu! Chuck katastrofu síce prežije, ocitne sa však na najodľahlejšom a najosamelejšom mieste, aké si kedy vedel predstaviť – na opustenom ostrove! Zbavený „barličiek" civilizácie i vnútorného pocitu večnej časovej tiesne zisťuje, že k tomu, aby si uchránil holý život si najprv musí zaistiť vodu, jedlo a aspoň provizórne útočisko. Keď prekoná i to, pochopí, že jeho najväčším nepriateľom v tomto exotickom vyhnanstve bude... Samota. Ale ako sa jej ubrániť a ako ju prekonať, keď nádej na záchranu je viac než mizivá? Hm... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (969)

tron 

všetky recenzie používateľa

SPOILERY. Stroskotanec nie je film, akým sa zdá byť. K (desivému, v rovnakom roku sa čosi podobné odohralo aj v Nezvratnom osude) stroskotaniu dôjde až po polhodine, kedy už si myslíte, či nepozeráte sequel Veľkého. Z ostrova sa do civilizácie dostaneme prekvapivo už 30 minút pred záverečnými titulkami, Silvestriho hudbu takmer nepočujeme, očakávaná čarokrásna výprava á la Modrá lagúna a Príbehy z Južných morí je nahradená pochmúrnou oblohou, ľudoprázdnymi plážami a smutným šumom mora a usmievavého Piatka vystriedala lopta pomaľovaná ľudskou krvou. Toto je fakt realistické, všetko. Dôkazom toho, že sa bavíme s inteligentnými filmármi, nie sú len fascinujúce scény (zub, veľryba, obesenie), ale aj to, že sa nikdy nedozvieme, čo bolo v mcguffinskej krabici. Film mal v čase premiéry problém s tým, že ho každý porovnával s predchádzajúcou spoluprácou Zemeckis/Hanks a to samozrejme s Forrestom Gumpom, čo je blbosť nad mraky, tie dva filmy sú extrémne odlišné. Dnes zostal kus podmanivo strhujúceho filmu s krutým (ale i nádejným) koncom na križovatke, čo je prekvapivo dobrá a pritom megajednoduchá metafora. Hoc vtedajšie kritiky vraveli o tom, že je to dobré, ale nie je to Forrest Gump 2 (aké prekvapenie), faktom je, že diváci boli na Stroskotanca riadne zvedaví a pri masívnom rozpočte 90 miliónov ich na celom svete zarobil 429. Kino Považan NMnV 2001 ()

DJ Obelix 

všetky recenzie používateľa

Vyborna one-man show Toma Hankse, ktery zde podava jeden ze svych skvelych vykonu, za ktereho bych mu klidne pridelil 3. oscara, protoze - co si budeme namlouvat - cely film stoji a pada na nem (ovsem "pan Wilson" hraje take skvele :-D). PROC ale musel nakonec prijit tak hollywoodsky melancholicky konec? Kvuli nemu musim strhnout jednu hvezdu, chte nechte ()

Reklama

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Když nad tím tak přemýšlím, říkám si, co by asi dělal Bear Grylls na místě Toma Hankse. No jistě, pořád by říkal do kamery, co všechno zrovna dělá nebo jak to chutná. Ale to nemyslím. Pravdou zůstává, že si Tom Hanks počínal na ostrově prapodivně, ale to nic nemění na skutečnosti, že film krásně kontrastuje život v osamocení a život ve světle reflektorů. Akorát dodnes nechápu, proč si mlátil bruslí do bolavého zubu. To bych radši skočil z útesu... nebo se vrátil do Ameriky - to je stejná bolest. ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Četl jsem pár skutečně kritizujících recenzí než jsem měl příležitost podívat se sám: snímek nemá jen dobrý příběh, který vás určitě donutí představit si, co by jste v takové situaci sami dělali, ale dává také příležitost důkladně se seznámit s hlavním charakterem a s vývojem jeho postavy. Btw je zde k vidění nejrealističtější pád letadla, který jsem kdy viděl. Vaše uši příliš zabrat nedostanou, (je logické, že tu není mnoho dialogů když je příběh o jednom místě s jedním člověkem široko daleko...), film se naopak zaměřuje na herecký um Toma Hankse, který odvedl ohromnou práci!!! Žádný jiný film roku 2000 - snad krom Gladiátora - mne nepřiměl k přemýšlení po opuštění kina. ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Film, kde je prakticky celou dobu jeden herec a přesto ani chvilku nenudí, je prostě dobrý. S jakou dětinskou radostí jsem s napětím sledovala rozbalení každého balíčku a hádala, k čemu může Chuck ty zdánlivě zbytečné věci použít. Pan Wilson byl dokonalý a ten konec mi vrtá hlavou dodnes. Proboha co mohlo být v tom posledním balíčku? ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (65)

  • Když vezmete počáteční písmeno jména Chuck (Tom Hanks) a přidáte k příjmení postavy, dostanete "C. Noland" - v angličtině se pak přečte jako "see no land" - země v nedohlednu. (don corleone)

Súvisiace novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (viac)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (viac)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (viac)

Reklama

Reklama