Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pri predchádzajúcej záchrannej akcii blesk zasiahol stroj času, Marty McFly (Michael J. Fox) uviazol v roku 1955 a vynálezcu „Doca“ Emmetta Browna (Christopher Lloyd) zase vrhlo so strojom času do roku 1885. Marty sa tento fakt dozvie z listu, ktorý mu priateľ z onej doby pošle. Zároveň v ňom priateľ presne popíše spôsob, ako by ho mohol dostať späť do budúcnosti. Stroj času v podobe moderného automobilu totiž Doc ukryl v opustenej banskej štôlni, dokonale zakonzervovaný, aby vydržal sedem desiatok rokov, kým ho Marty a on sám, pôvodný Doc Brown z roku 1955, nevyhrabú. Dostať sa o sedemdesiat rokov do minulosti je pre Martyho hračkou. A podobne jednoduchý by bol aj let v dvojici opačným smerom o sto rokov, do roku 1985, keby... Keby sa nevyskytlo toľko faktorov, ktoré môžu úmysel oboch dobrodruhov prekaziť. Predovšetkým Marty na úteku pred Indiánmi nešťastnou náhodou prerazil nádrž so vzácnym palivom a kde na Divokom západe zohnať čisté plutónium? Na scéne sa navyše objaví prapredok Biffa Tannena, Buford Mad Dog Tannen (Thomas F. Wilson), rovnako tupý, hlúpy a namyslený ako jeho prapotomok. A pod jeho vedením Hill Valley, ktoré je v týchto divokých časoch iba drevenou osadou, vyčíňa banda zločincov. To nie je všetko. Doc, ktorý je v roku 1885 kováčom, sa totiž zaľúbil do učiteľky Clary Claytonovej (Mary Steenburgenová), ona jeho lásku opätovala, a tak sa svojskému vynálezcovi akosi nechce letieť naspäť. Buford prenasleduje Doca a Martyho, ktorého vyzve na súboj. Marty ho prežije, pretože mal pod vestou kus plechu a s Docom na im nakoniec podarí ujsť do budúcnosti, kam so sebou vezmú aj Claru... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (69)

  • Jediný diel z trilógie, v ktorom si Marty (Michael J. Fox) a Doc (Christopher Lloyd) prehodia hlášky. Keď sa rozprávajú o fotografii náhrobného kameňa, Marty povie „Great Scott“ a Doc odpovie „Yeah, this is heavy“. (m.a.t.o.)
  • To, že sa film odohráva v roku 1885 bol čiastočne nápad Michaela J. Foxa (Marty), ktorý pred producentmi spomenul, že by bolo zábavné, ak by si raz mohol zahrať vo westerne. (m.a.t.o.)
  • Dr. Brown (Christopher Lloyd) tvrdí, že pôvodne sa jeho rodičia volali von Braunovci, čo je odkaz na Wernhera von Brauna, slávneho vedca, ktorý po 2. svetovej vojne imigroval do USA, kde pracoval pre NASA. (m.a.t.o.)
  • Keď sa Dr. Brown (Christopher Lloyd) a Marty (Michael J. Fox) nechajú na slávnosti vyfotiť pri hodinách, tie ukazujú čas osem minút po ôsmej. Je to odkaz na rýchlosť 88 mph, ktorú musí DeLorean dosiahnuť, aby cestoval v čase. (m.a.t.o.)
  • Saloon v Hill Valley roku 1885 sa nachádza na tom istom mieste ako Louova kaviareň v roku 1955 a Café 80s v roku 2015. (m.a.t.o.)
  • Pištoľ, ktorú Doc Brown (Christopher Lloyd) v roku 1955 používa na vystrelenie signálu, keď Marty (Michael J. Fox) vyráža s DeLoreanom do minulosti, je tá istá, s ktorou sa bránil pred líbyjskými teroristami v prvej časti. (m.a.t.o.)
  • Film mal v USA premiéru 25. mája 1990, teda presne v deň 39. narodenín scenáristu Boba Galea. (m.a.t.o.)
  • V tejto časti vykonala DeLorean svoju najdlhšiu cestu v čase. Vracala sa o 100 rokov, 1 mesiac a 20 dní do budúcnosti, zo 7. septembra 1885 do 27. októbra 1985. (m.a.t.o.)
  • Posledná filmová úloha pre Pata Buttrama (štamgast v salóne). Neskôr sa venoval už iba dabingu. (m.a.t.o.)
  • Vlak, ktorý narazil na dno rokliny, bol v skutočnosti iba model. (m.a.t.o.)
  • Mary Steenburgen (Clara Clayton) prijala účinkovanie vo filme aj vďaka tomu, že ju na to nahovorili jej deti. (m.a.t.o.)
  • Nakrúcanie oboch dielov trvalo jedenásť mesiacov, pričom medzi natáčaním druhej a tretej časti bola iba trojtýždňová prestávka. (m.a.t.o.)
  • Clint Eastwood bol požiadaný o povolenie, aby Marty (Michael J. Fox) vo filme mohol používať jeho meno. Eastwood súhlasil a povedal, že to preňho bude veľká pocta. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama