Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty McFly (Michael J. Fox) odcestuje s Dr. Emmettom Brownom (Christopher Lloyd) do roku 2015, aby v ňom zachránil svojho syna od pobytu vo väzení. Po úspešne vykonanej akcii sa obaja cestovatelia vrátia do roku 1985, aby pokračovali v predpísanom behu života. Avšak svet, do ktorého dorazia, sa ani náhodou nepodobá idyle, ktorú opustili. Martyho otec je vyše desať rokov po smrti, keď ho zastrelelili. Najväčší nepriateľ McFlyovcov, Biff Tannen (Thomas F. Wilson), sa oženil s Lorraine McFlyovou (Lea Thompsonová) a teraz žije ako Martyho nevlastný otec. Prečo sa prítomnosť vybrala inou časovou vetvou? Je možné, že Biff tiež dokáže cestovať časom? (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (86)

  • Vo filmovom roku 2015 sa uvádza, že baseballový tím Chicago Cubs zvíťazil vo World Series. Víťazstvo chicagského tímu tvorcovia snímky takmer skutočne trafili. Chicago Cubs totiž vo World Series v skutočnosti zvíťazili o rok neskôr - v roku 2016. Išlo o ich prvé víťazstvo vo World Series od roku 1908. (GTS_PUNK)
  • Topánky s automatickým zaväzovaním s označením Nike Mag v skutočnosti vyrobila spoločnosť Nike v roku 2016 a išlo o presnú funkčnú kópiu z filmu. Bolo vyrobených iba 89 párov týchto topánok, ako odkaz na rok, v ktorom film vznikol 1989. Získať sa dali dvomi spôsobmi. Vylosovanie v tombole, ktorej sa zúčastnil takmer milión záujemcov z celého sveta. Jeden lístok do zlosovania stál 10 dolárov a celkovo sa vyzbieralo 7 miliónov dolárov, ktoré boli darované na výskum Parkinsonovej choroby, ako pocta hlavnému hrdinovi trilógie, ktorý touto chorobou trpí. Druhá možnosť bola prostredníctvom aukcie. Posledné tri pári boli dražené v aukcii a za celkovo najvyššiu čiastku sa predal na aukcii úplne posledný kus, a to za 200,000 dolárov, čím sa stal 5. najdrahším párom topánok v histórii. (Raccoon.city)
  • V bare Cafe 80's sa objavili ako čašníci videa Simulacra v štýle Max Headroom na televíznom monitore propagujúcom denné zľavy Ronald Reagan, Ayatollah Khomeini a Michael Jackson. Bar bol namaľovaný pastelovými farbami inšpirovanými seriálom Miami Vice (od r. 1984). Slávny hit "Beat It" od Michaela Jacksona bola tiež jednou z piesní používaných ako hudba na pozadí. (Raccoon.city)
  • Na stene v bare Cafe 80's môžeme vidieť vlajku Spojených štátov a hneď vedľa vlajku Sovietskeho zväzu, ktoré symbolizujú studenú vojnu, ktorá v 80 rokoch dosiahla vrchol. (Raccoon.city)
  • Prototypom lietajúceho skateboardu sa v roku 2015 pochválil Lexus, prémiová divízia automobilky Toyota. Predstavila skateboard bez koliesok, tzv. hoverboard, ktorý je klasickému "skejtu" podobný tvarom. O poznanie hrubšia doska sa pri jazde vie vznášať päť centimetrov nad zemou. Pri jazde na rozdiel od filmu vychádza z dosky dym. S podobným vynálezom prišla skejtová legenda Tony Hawk. Ukázalo sa ale, že išlo len o premyslenú reklamu. (Raccoon.city)
  • Na košeli, ktorú nosí Doc (Christopher Lloyd) väčšinu času vo filme, je možné vidieť kovbojov na koňoch a vlaky, čo je nenápadná narážka na tretiu časť trilógie. (m.a.t.o.)
  • Robert Zemeckis radí tento film medzi svoje najobľúbenejšie a zároveň najneobyčajnejšie spomedzi tých, ktoré režíroval. (m.a.t.o.)
  • Ponuka nápojov v Café 80s zahŕňala tieto druhy Pepsi: originál, diétna, max a perfect. Pepsi Max bola napokon skutočne uvedená na trh v roku 1993 v Európe a v roku 2007 v USA. (m.a.t.o.)
  • Marty (Michael J. Fox) v roku 2015 vidí reklamu na film Čeľuste 19. Pôvodne to mala byť reklama na Godzillu 2015. Ak by tento nápad ostal v scenári, Bob Gale s Robertom Zemeckisom by sa takmer trafili do reality, pretože v roku 2014 bol do kín uvedený remake Godzilly. (m.a.t.o.)
  • Gitara, ktorá visí na stene Café 80´s nad hracím automatom je tá istá, na ktorej si neskôr vo filme brnká starý Marty (Michael J. Fox). (m.a.t.o.)
  • V niektorých záberoch, kde je možné vidieť DeLorean z diaľky, nebolo použité skutočné vozidlo, ale iba model vo veľkosti 1:15. Jednalo sa však iba o scény, ktoré sa kompletne natáčali pred modrým pozadím. (m.a.t.o.)
  • Ide o prvý film, ktorý bol vydaný na videokazetách MCA/Universal Home Video. (m.a.t.o.)
  • Bob Gale napísal prvú verziu scenára s tým, že časť deja by sa odohrávala v 60. rokoch 20. storočia. Nakoniec musel byť scenár prepracovaný, pretože Robertovi Zemeckisovi sa tento nápad nepozdával. (m.a.t.o.)
  • Z náhrobného kameňa sa môžeme dozvedieť, že George McFly sa narodil 1. apríla 1938 a zomrel 15. marca 1973. (m.a.t.o.)
  • Scenáristu Boba Galea inšpiroval film Stroj času (1960), ktorý videl ako malé dieťa a následne sa začal zaujímať o romány s tematikou cestovania v čase. (m.a.t.o.)
  • Vo filme získal baseballový titul tím Chicago Cubs, no v skutočnosti boli majstrami v roku 2015 hráči Kansas City Royals. Zhodou okolností, Royals naposledy pred týmto triumfom získali titul v roku 1985, teda v rovnakom roku, z akého cestujú do budúcnosti hlavní predstavitelia. (m.a.t.o.)

Súvisiace novinky

Českem pojede legendární DeLorean

Českem pojede legendární DeLorean

18.10.2015

Když se řekne cestování v čase, vybaví se spoustě lidí auto z filmů Návrat do budoucnosti. DeLorean je ocelově šedý kovový stroj, kterého se vyrobilo jen přibližně 8,5 tisíce kusů, a z toho jeden… (viac)

Reklama

Reklama