Reklama

Reklama

Marty McFly (Michael J. Fox) je sedemnásťročný utiahnutý chlapec bez zdravého sebavedomia, ktorý si príliš nerozumie s rodičmi, súrodencami ani učiteľmi. Je zamilovaný do spolužiačky Jennifer, chce sa presadiť ako gitarista skupiny Pineheads a priatelí sa s excentrickým vedcom. Krásne strelený Dr. Emmett „Doc“ Brown (Christopher Lloyd) práve úspešne dokončil svoj najväčší vynález – stroj času, zabudovaný do športového voza DeLorean. Marty ešte netuší, že sa práve začína najúžasnejšie a najpoučnejšie dobrodružstvo jeho života. Doktor Brown mu ukáže, ako sa stroj ovláda. Sám sa chce preniesť o 25 rokov do budúcnosti. Než však stihne odcestovať, prepadnú ich líbyjskí teroristi, ktorým doktor ukradol plutónium, vzácne palivo do stroja času. Teroristi doktora zastrelia, ale Martymu sa podarí v stroji času uniknúť. Ocitne sa však o 35 rokov späť v minulosti, v roku 1955. Na cestu späť do súčasnosti už nemá dosť plutónia. Zájde teda do najbližšej kaviarne, aby zavolal doktorovi Brownovi. Tam náhodou narazí na svojho budúceho otca Georgea i matku Lorraine a prekazí ich stretnutie. Lorraine Bainesová (Lea Thompsonová) sa napokon zamiluje do Martyho namiesto do jeho budúceho otca Georgea McFlyea (Crispin Glover). Marty tak musí vyriešiť zásadný problém... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (247)

  • Marty (Michael J. Fox) hrá vo filme na tri gitary. V garáži Dr. Browna (Christopher Lloyd), kde odpáli reproduktor, to bola malá The Chiquita Travel guitár od Erlewine Guitars. Druhá, ktorú použil na skúške kapiel, bola japonská gitara Ibanez od Hoshino Gakki. Tretia bola Gibson ES-345 Sixties Cherry, s ktorou hral Marty na plese. (Raccoon.city)
  • Diaľkové ovládanie, ktoré použil Dr. Brown (Christopher Lloyd) na ovládanie DeLoreanu, bolo japonskej výroby značky Futaba Radio, model FP-T8SGH-P z roku 1980, ktoré bolo určené na ovládanie modelov malých lietadiel. Pre potreby filmu bol k nemu pridaný číselný ukazovateľ. (Raccoon.city)
  • Marty (Michael J. Fox) vo filme jazdí na skateboarde značky Madrid. Pre film urobený v špeciálnej edícií z označením Madrid/Valterra. V roku 2010 pri príležitosti 25. výročia filmu vytvorili iba 25 replík tohoto skateboardu. V roku 2015 pri príležitosti 30. výročia filmu vyrobili ďalších 175 kusov z označením Marty McFly Valterra. (Raccoon.city)
  • Auto, ktoré slúžilo vo filme ako stroj času (DeLorean DMC-12), je prvým a jediným produktom spoločnosti DeLorean Motor Company (DMC). Motor z dielne trojice Peugeot, Renault a Volvo udával zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 8,8 sekundy a maximálnu rýchlosť cez 200 km/h. Podvozok bol vyladený s pomocou Colina Chapmana, geniálneho zakladateľa značky Lotus. Produkcia vozidla však trvala iba necelé dva roky, počas ktorých bolo vyrobených niečo cez 9 000 kusov a tri luxusné kusy, ktoré boli pozlátené 24-karátovým zlatom. (Raccoon.city)
  • V scéne, kde Marty (Michael J. Fox) s kapelou hrajú pred porotou, sa jeden z porotcov postaví a povie, že sú príliš hluční. Tým mužom je Huey Lewis – autor piesní "The Power of Love" a "Back in Time", ktoré sú súčasťou soundtracku. Skladba, ktorú Marty s kapelou hrajú, je prerobená verzia "The Power of Love". (busev)
  • Spoločnosť Ford bola ochotná producentom zaplatiť 70-tisíc dolárov, ak by strojom času bol namiesto DeLoreanu Ford Mustang. Ich odpoveď však bola stručná: „Dr. Brown nejazdí Mustangom“. (m.a.t.o.)
  • Steven Spielberg nechcel, aby hudbu k filmu zložil Alan Silvestri, preferoval radšej svojho obľúbenca Johna Williamsa. Robert Zemeckis napriek tomu poprosil Silvestriho, aby zložil základný motív a ten následne použil v prvom zostrihu. Producenti z neho boli nadšení a keď sa dozvedeli, že jeho autorom je Silvestri, okamžite mu ponúkli zmluvu na zloženie kompletného soundtracku. (m.a.t.o.)
  • Pred uvedením snímky do kín sa s pokračovaním nepočítalo. Po kladných ohlasoch a komerčnom úspechu však tvorcovia pri uvedení na videokazety pridali na záver filmu titulok „To Be Continued“. Zo záverečného vtipu s lietajúcim autom a problémami s deťmi sa tak stal cliffhanger a základ pre dve pokračovania. (m.a.t.o.)
  • Producenti Návratu do budúcnosti prehlásili, že sa nikdy nedočkáme štvrtej časti ani žiadneho rebootu. (m.a.t.o.)
  • Niektoré zdroje uvádzajú, že v zložitých skateboardových scénach zaskakoval za Michaela J. Foxa (Marty) slávny skateboardista Tony Hawk. Nie je to však pravda, Foxovým dablérom bol Švéd Per Welinder. (m.a.t.o.)
  • Predajná cena DeLoreanu v roku 1981 bola 25-tisíc dolárov, roku 2015 mali zachovalé kusy hodnotu vyše 40-tisíc dolárov. (m.a.t.o.)
  • Filmári mali k dispozícii šesť DeLoreanov, z toho jeden bol špeciálne upravený pre potreby natáčania záberov z interiéru vozidla. (m.a.t.o.)
  • DeLorean mal tachometer ciachovaný iba do rýchlosti 85 mph. Preto musel byť tachometer vo filmovom DeLoreane vymenený za taký, ktorý bol ciachovaný do 95 mph. (m.a.t.o.)
  • Na parkovisku, kde sa natáčal únik Martyho (Michael J. Fox) pred teroristami, v skutočnosti nie je možné dosiahnuť rýchlosť 88 míľ za hodinu. (m.a.t.o.)
  • 88 míľ za hodinu – pri tejto rýchlosti DeLorean cestuje v čase. Toto číslo však nemá žiadny význam a scenáristi sa preň rozhodli iba kvôli tomu, že sa dá ľahko zapamätať. (m.a.t.o.)
  • Budova strednej školy Hill Valley je v skutočnosti Whittier High School. Na tejto škole študoval aj bývalý prezident USA, Richard Nixon. (m.a.t.o.)
  • Film mal mať v USA premiéru pôvodne koncom augusta 1985, no po úspešných skúšobných projekciách trval Sid Sheinberg na tom, aby Robert Zemeckis urýchlil postprodukciu a štúdio mohlo uviesť snímku v kinách už začiatkom júla. (m.a.t.o.)

Súvisiace novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (viac)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (viac)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (viac)

Reklama

Reklama