Reklama

Reklama

Schodisko

(seriál)
Trailer 1
USA, 2022, 8 h 16 min (Minutáž: 57–69 min)

Epizódy(8)

Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami sleduje osudy rodiny Michaela Petersona zo Severnej Karolíny a podozrivé okolnosti okolo úmrtia jeho manželky Kathleen Petersonovej. (HBO Max)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (9)

Schodisko (2022) 

Jeden z najlepšie obsadených seriálov posledných rokov, konkurovať mu snáď môže iba Big Little Lies. Firth, Collette, Binoche, Turner a v podstate úplne všetci hrajú doslova ako o život, ako by išlo o ten pravý moment, na ktorý celú kariéru čakali. Staircase počas priebehu plní divácke očakávania, to jest vŕšenie záhad, slepé uličky, prekvapenia a podobne, ale aj tak všetci už vopred vieme, že sa pravdy nedopátrame a to hlavné očakávanie splnené nebude. Ale nedá sa povedať, že ide o nefér hru, predsa len na základe informácií si každý môže urobiť svoj vlastný subjektívny názor a vôbec nevadí, že sa bude od diváka k divákovi líšiť. Ja si napríklad myslím, že vraždil/a... ()

Tísňové volání (2022) (E01) 

Pilot ma príliš nepresvedčil o tom, že Schodisko môže byť jednou z udalostí krimi sezóny. Colin Firth hrá asi najmenej sympatickú postavu svojej kariéry a podľa chovania jeho manželky v podaní Toni Collette sa vôbec nečudujete, že sa niekto rozhodol ju zavraždiť. Alebo ako hovorí klasik: "Vrazi jsou prý velmi zdraví lidé". Dôvod prečo je Peterson obžalovaný z vraždy sa dozvieme až v závere a pôsobí to trochu divne, až na to, že ide o skutočnú udalosť, takže nejde o kritiku. ()

Netopýři (2022) (E02) 

Druhá časť o dosť zaujímavejšie rozohráva celú zápletku. Deti sa dozvedajú novinku o svojom otcovi, my sa dozvedáme, že brat a manželka ju asi už vedeli, polícia sa snaží presvedčiť aj členov rodiny Petersenovcov o Michaelovej vine, vidíme rekonštrukciu udalostí z pohľadu polície, ale aj zo subjektivizovaného pohľadu, ktorý celkom uveriteľne predostiera možnosť nehody. No a do hry sa pridávajú aj francúzski dokumentaristi. Záver s potencionálnou smrteľnou zbraňou je v tejto chvíli asi zbytočný. Ale určite sa pozastavíte nad prípravou na sviatky pár dní po smrti matky a manželky, tu mi pripadali všetci na odstrel. ()

Pokrytec s velkým P (2022) (E03) 

Stále viac a viac spoznávame Michaela a jeho záletníctvo, ktorému je venovaná prvá polovica tretej epizódy. Potom vyjde na povrch jedna zásadná informácia týkajúca sa úmrtia spred dvadsiatich rokov a veci začíname vidieť v inom svetle. Každopádne sa konečne začína súd a v podstate tá najväčšia výčitka smerom k doterajšiemu priebehu tkvie práve v tom, že sa začína až po troch hodinách, preto aj nižšie hodnotenie inak kvalitnej časti. ()

Zdravý rozum (2022) (E04) 

Suverénne najlepšia epizóda doposiaľ. Prečo to? No samozrejme z toho dôvodu, že sa konečne začal súdny proces. A okrem toho tu sú aj lepšie zostrihané jednotlivé dejové línie a dočkáme sa aj subjektivizovaného pohľadu na to, čo sa mohlo stať z iného uhla pohľadu ako naposledy. No a dočkáme sa prekvapivo aj rozsudku, ale keďže sme iba v polovici a zároveň sa pozeráme na skutočný prípad, tak vieme, že ešte nie je zďaleka koniec. ()

Bijící srdce (2022) (E05) 

Srdcom Bijúceho srdca je Michaelov pobyt vo väzbe a zároveň postprodukcia a premiéra dokumentu o jeho procese. Nie je to tak zaujímavé ako samotný súd, ale zároveň je to zase niečo iné a seriál v druhej polovici sa vydáva iným smerom. Neviem, či Michael tiež prešiel v realite cez všetky možné klišé filmov z väzenia ako jeho fikčná verzia a ani to, či sa filmári stále tak hádali, ale na obrazovke to na mňa príliš nefungovalo. ()

Červená v zubech a pařátech (2022) (E06) 

Toni Collette už tretíkrát musela zahrať smrť svojej postavy a tentokrát to vyzerá tak, že nová, veľmi prekvapivá, teória by mala byť správna. Vlastne o tom niet pochýb, aspoň podľa priebehu epizódy, čo neznamená, že sa veci zase nemôžu otočiť. Záver taktiež túto teóriu podporuje, pretože vrah by bol predsa šťastný, že má možnosť ísť na slobodu. Herci podávajú v tejto epizóde, podľa mňa, zatiaľ najlepšie výkony a Firth je zrazu za sympaťáka. ()

Kdo hledá… (2022) (E07) 

V sedmičke nás čaká zopár prekvapení, pričom oná sova by vlastne úplne stačila. Ale tento príbeh bol skrátka oveľa komplikovanejší a stále otvárame nové Pandorine skrinky (to je citát z epizódy). Dozvedáme sa dokonca o podobne spáchanej vražde istým spôsobom prepojenej na Michaela, ktorá by mu mohla pomôcť, Následne však zisťujeme, že asi pôjde o slepú uličku. No a zisťujeme aj reálnejší motív než žiarlivosť manželky pre prípadnú vraždu, ktorú by spáchal Michael. A tej sove začínajú konkurovať aj netopiere. ()

Zlatíčka pro každého (2022) (E08) 

Záver pochopiteľne mnohých musel sklamať, keďže v skutočnosti išlo viac o psychologickú drámu než krimi, detektívku či súdnu drámu. No a posledná časť nám to dáva poriadne pocítiť, či sme náhodou nezačali čakať nejakú záverečnú pointu, vyriešenie záhady. Pointy tam sú, ale týkajú sa skôr toho, ako Michael nakoniec skončil a môžete to brať buď ako víťazstvo, alebo aj ako prehru, záleží na uhle pohľadu. V podstate o uhle pohľadu bol aj celý seriál. A o tom, že skutočne nemôžeme ani toho najbližšieho človeka na sto percent spoznať ani za celý život. ()

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama