Reklama

Reklama

Informátor

(seriál)
Trailer
Maďarsko, 2022, 5 h 51 min (Minutáž: 41–47 min)

Hrajú:

Gergely Váradi, Márton Patkós, Júlia Szász, Abigél Szőke, Szabolcs Thuróczy, Judit Gigi Vas, Richárd Borbély, Mariann Hermányi, Ádám Varga, Benjámin Lengyel (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

1985, Maďarsko. Geri se stěhuje do Budapešti, aby studoval na vysoké škole. Připojí se k elitě univerzitního kampusu: reformistické skupině vedené studentem jménem Szava. Geri má však tajemství. Byl pověřen Státní bezpečností, aby na Szavu donášel. (HBO Max)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (5)

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

solidní minisérie, která pro našince nebude sice nijak překvapivá protože u nás to za komunistů vypadalo dost podobně, ale nic to nemění na tom, že téma je to vděčné.Tady hraje prim sympatické obsazení a pro nás dost exotická maďarština. Škoda, že to tvůrci nedokázali ještě trochu víc vyhrotit a hlavní postavu udělat trochu tragičtější. Přeci jen je to hajzl a zároveň není, jeho motivace je v určitém ohledu pochopitelná, jeho činy v jistých momentech už méně...75% ()

tuctovychlap 

všetky recenzie používateľa

na rozdiel od lemony citové angažmá tu pre mňa bolo..v ich veku, ba aj o čosi menejročný som k tomu pristupoval cca podobne..záleží asi aj na tom, čo je v človeku, aká nátura, aká myseľ, aká odbojnosť, či aká skúsenosť s režimom..bol som (seriálovo-pocitovo) stotožnený s väčšinou z nich a tu zase spomeniem m.aj.k.a, ktorý píše o ne/pochopiteľnosti..všetko je pochopiteľné - z pohľadu konateľa..na druhú stranu platia záverečné slová o tom, že v budúcnosti nikoho nebudú zaujímať dôvody konania zlých činov..ostane len nálepka..i to je pochopiteľné, pretože sme to práve my - nálepkujúci, ktorí nie sme daným konateľom..pozn. k býrmídekovi: aj u nás sa konali "presuny" a "odsuny" medzi tajnými..stačilo chcieť ísť vyššie a nerobiť to len ako fachu "od - do"..k istému poznaniu si treba podrobnejšie prejsť zložky ŠTB a hľadať medzi riadkami..súhlas so všetkými tromi doterajšími prispievateľmi komentárov, ide o kvalitne urobený seriál..a keďže väčšia časť seriálu bola odsledovaná v originále (mert én nekem nem idegen a magyar nyelv :)), plus dobrá muzička v úvode, plus asi tak minútu som bol dejom "donútený" premýšľať, ako sa ďalej mohli odvíjať osudy zúčastnených - dávam tomu 90 % a *****.. ()

Reklama

bearmeedek 

všetky recenzie používateľa

České filmy s tématem totalitní doby a chování lidí pod dohledem a regulací od STB mě vždycky zajímaly, takže mě upoutala existence maďarského podání. A mile mě překvapilo, že se jim to dost povedlo. Bylo to podobné jako u nás a zároveň i jiné. Maďaři to logicky podávají jinak než my a místy jsem měl dojem, že to u nich tenkrát bylo horší něž u nás. A to ve vztazích mezi samotnými tajnými policajty, kteří se likvidovali navzájem a nikdo neměl nic jisté. Kvalitně udělané retro a život mládeže, která si z doby vybírala po svém. A vůbec celá atmosféra filmu mě brala. ()

lemonova 

všetky recenzie používateľa

Po formálnej stránke kvalitný seriál, pri ktorom sa však z mojej strany nedostavilo akékoľvek "citové zaangažovanie". Študenti na mňa navyše pôsobili príliš neštudentsky. Keď som si predstavila seba v ich veku, mala som pocit, že sa ani z tohto pohľadu neviem s nimi stotožniť. Každopádne však príbeh stojí za videnie, lebo vypovedá o veciach a udalostiach, o ktorých sa tým súčasným študentom už ani nesníva. ()

ezop1012 

všetky recenzie používateľa

Dynamika seriálu je celkom dobra. Problémom je, ale scenár, konkrétne zameraný na nalepkovanie a nekritické špinenie minulého režimu v propagandistickom enormne zveličujúcom niečom, čo popisuje bývalý režim horší než bol nacistický. Jednoducho, tento seriál je robeny na objednávku propagandistického očiernovania minulého režimu, a to nepíšem ako jeho zástanca, to v žiadnom prípade. A teraz ku deju, pozrime sa na to troška kriticky. Ak by nejaký típek zo silových zložiek štátu chcel na spoluprácu bežných ľudí, určite by ich nemlátil, určite by nenaliehal a nevyhrážal sa tak idiotsky, to totiž taký režim by nevydržal ani rok. Je zaujímavé, že nikde vo filme nie sú zahraniční (USA) agenti, žiadne peniaze nikto neplatí tým študentským bunkám, všetko robia nezištne tí študenti, tiež sa nájde len jediný udavač v celej škole. Toto je tak prekrutena história, že až to bolí, ale svojho času amici natáčali seriál mission impossible tuším koniec 80-tych rokov minulého storočia a tam bolo vykreslene Československo ako koncentrák, kde tí dobrí amici úspešne "vyslobodili" šachového majstra. ()

Galéria (143)

Zaujímavosti (2)

  • Budova Státní bezpečnosti, v níž Imre Kiss (Szabolcs Thuróczy) pracuje a také v ní založí požár, je ve skutečnosti budovou Ministerstva zdravotnictví na adrese Arany János u. 6-8. v V. budapešťském obvodu. (ČSFD)

Reklama

Reklama