Reklama

Reklama

Nekonečná noc

(festivalový názov)
  • USA The Spine of Night
Trailer 2

Obsahy(1)

Animované dlhometrážne filmy, ktoré nie sú určené očiam detského diváka, sú úkazom, ktorý sa v západnej kinematografii objavuje veľmi sporadicky. Pamätníci si možno ešte spomenú na koniec 70. rokov 20. storočia a tvorbu animátora Ralpha Bakshiho, ktorý v krátkom slede po sebe vytvoril dnes už viaceré ikonické diela (napr. Pán prsteňov), hlavne však podmanivú zmes vojnového filmu, sci-fi a fantasy s názvom Wizards (1977). Práve druhý menovaný je spolu s kultovým animovaným sci-fi fantasy hororom Heavy Metal (1981) svojou nezameniteľnou poetikou výrazným inšpiračným zdrojom pre tvorivé duo stojace za Nekonečnou nocou, plnou až groteskne explicitných scén násilia. V centre príbehu sa nachádza tajomný kvet ako magický artefakt, ktorý po tom, čo padne do nesprávnych rúk, spôsobí, že ľudská rasa sa na celé veky ponorí do obdobia temna a utrpenia. Naprieč generáciami sa sem-tam vynárajú hrdinovia z rôznych kultúr, ktorí sa pokúšajú zvrátiť nepriaznivý osud ľudstva a vyviesť ho z temnoty za cenu akýchkoľvek osobných strát a obetí. Tvorcovia svoj epický príbeh ponúkajú v nezameniteľnom štýle rotoskopovej animácie. Z dnešného pohľadu tak výslednému tvaru dodávajú retro vyznenie a zároveň skladajú poctu technike tradičnej animácie, v súčasnosti už len zriedkavo využívanej. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (11)

Seffi 

všetky recenzie používateľa

Příběh šamanky z bažin, která vypráví příběh o božstvu, lidstvu, magii, krveprolití, egoismu, pýchy, poznání a o touze po moci ve formě modrého božského květu, který uzavírá a otevírá nový cyklus bytí. Film je zasazen do nádherně prokresleného temného světa, ale na postavy je použita rotoskopie z osmdesátek, která může být pro někoho inspirativní a nebo také brána jako rušivý element, ale v dnešní době spíše ubírá na dokonalosti. Pocta takovým filmům. 90% ()

Beckett51 

všetky recenzie používateľa

Parádní old-school fantasy říznutá cosmic horrorem a sálající atmoškou starejch sešitovejch komiksů dneska tiše sedících v antikvariátech. Nedokonalou animaci odpouštím, protože jinak to je naprosto skvělý. ()

Scaevola 

všetky recenzie používateľa

Kostru snímku tvoří úžasný, mnohovrstevnatý příběh, jemuž prospívá vyprávění z pohledu několika postav, a atmosféra žánru sword and sorcery, který je zde vystižen bezchybně, přičemž dokazuje, že starosvětské rozvržení charakterů a nahota se uplatní i v dnešní, přehnaně korektní době. Jediné, co mi nesedlo, byla animace. Proč tvůrci doplnili nádherné, ručně malované krajiny nepropracovanými postavami bez stínování a s rušivým výrazným orámováním, je mi záhadou. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama