Reklama

Reklama

Základný inštinkt

  • Česko Základní instinkt (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Úspešná a mimoriadne krásna autorka kriminálnych románov Catherine Tramellová (Sharon Stone) dovádza svojimi početnými sexuálnymi dobrodružstvami mužov do šialenstva! Výnimkou nie je ani policajný detektív Nick Curran (Michael Douglas), poverený vyšetrovaním bizarnej vraždy známeho rockového speváka, ktorého jeho zatiaľ neznáma partnerka počas milovania priviazala k posteli a ubodala sekáčikom na ľad! Nuž a presne takým istým spôsobom zomreli i obete vrážd v knihách zvodnej Catherine! Už pri jej prvom výsluchu sa ukáže, že proti tejto prešibanej potvore je drsný a skúsený policajt Nick absolútne bez šance… (TV Markíza)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (686)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Mrazivý, elektrizujúci, erotický, kriminálny thriller v hlavných úlohách s hviezdným Michaelom Douglasom a neodolateľnou Sharon Stone. Nikdy nezabudnem na scénu, kde pri výsluchu pred komisiou detektívou, ladne preloží nohu cez nohu a pritom na kratučký okamih odhalí svoje lono, svoju svätyňu vášne. Sharon Stonová bola v deväťdesiatých rokoch minulého storočia najväčšia sexica v Hollywoode. Bola na vrchole slávy, v životnej forme a Michael Douglas jej tu výborne sekundoval. "Základný inštinkt", spoločne so Scorseseho "Casinom", patrí medzi jej najvýraznejšie filmy. **** ()

Niktorius 

všetky recenzie používateľa

Verheoven v Základním instinktu proszauje více vážnosti, než je pro jeho tvorbu obvyklé a, nezlobte se na mě, nedělá to dobrotu. Formálně podařený film (zaujmou hlavně herecké výkony, syrové pojetí sexuálních scén a de Bontova kamera) je tak ochuzen o pořádnou osobitost i nadčasovost. Promluvy jako "Já s ním nechodila. Šukala jsem s ním." mohly vyvolávat dusnou atmosféru v roce 1992, ale dnes už takové věci slýcháme běžně, velmi podobné je to i se souložícími scénami. A co je nejhorší, Sharon Stoneová mi nepřipadalani na chvíli nějaknepřkonatelně přitažlivá a vůbec jsem nechápal, že jí může Duoglas (resp. jeho postava) natolik podlehnout. Verhoeven si Základním instinktem sice získal na svou stranu kritiku, ale já, jako Paulův fanoušek, preferuji možná méně vážnou, zato osobitější a kouzelnější část jeho tvorby. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Moje kniha je skoro hotová. Detektiv je skoro mrtvý." Kdybych měl zemřít při orgasmu při souloži století se spisovatelkou Catherine, tak s tím rozhodně souhlasím a chci to hned teď. Jenže jak se mám srovnat se sarkastickým detektivem Nickem, když nejsem alfasamec, kterej v kokainovým oparu střílí turisty? Tentokrát si vybrala jeho. Nevadí, já se budu koukat. Nejednou. Mám totiž důvodný podezření, že ten film totiž dokonalej. Sexuální scény jsou žhavý, hudba znepokojivá, vtípky originální, automobilový honičky nadupaný, skákání na špek nápaditý a napětí by se dalo krájet ... teda sekat sekáčkem na led. Já jsem si to užil v roce 1992 v brněnský Scale i v roce 2023 v karlovarským Času. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Keď Verhoeven aj s celou svojou rodinou koncom 8O. rokov emigroval z Holandska do USA, pochopil, že ako človek, ktorý ešte ani poriadne nevie po anglicky, "nemôže" natáča civilné filmy s Američanmi o Američanoch pre Američanov. Nečudo, že sa najskôr vrhol na sci-fi (RoboCop, Total Recall). Základný inštinkt je jeho prvým hollywoodskym "civilným" filmom. A bola to úžasná trefa do čierneho. Divákov totálne nadchol Verhoevenov drsný prístup, najmä teda samozrejme tých, ktorých dovtedy jeho nezameniteľne tvrdá a kontroverzná robota obchádzala. Kým v RoboCopovi a Total Recall sme sa čudovali, ako bolo možné, že mu Hollywood dovolil natočiť také drsné veci, tentokrát sme sa čudovali, ako je možné, že povolil také odvážne erotické scény. Miestami idú až k softpornu, vďaka čomu dodnes patria k tomu najlepšiemu, čo sa v erotickom žánri v 90. rokoch natočilo. Ani tony nasledovníkov, snažiacich sa zviezť na vlne úspechu Základného inštinktu, nemali šancu (napr. Niekto sa pozerá, tiež so Sharon Stone). Verhoeven to riskol, veril svojim snom a do titulnej ženskej úlohy obsadil Stone, ktorá zažiarila už v Total Recall ako Arnieho falošná (?) manželka, hoc vtedy len v podpornej roli. Tentokrát jej umožnil zažiariť naplno. A samozrejme nielen jej, ale i jej azda až nerealistickému telu. Prínos Douglasa do filmu mnohí diváci spochybňovali, ale sám Verhoeven ho obhajoval a dokonca tvrdil, že práve vďaka tomu, aký bol Douglas výborný herec, bolo umožnené vyniknúť Sharon Stone. Ostatne, pri scéne ako je "prekladanie nôh" (kde okrem inkriminovaného rozkroku exceluje Wayne Knight), nečudo, že na seba Sharon strhla celosvetovú pozornosť. To ju zároveň preklialo, lebo v každom druhom filme sa snažila zaujať skôr skrz svoje fyzické, než herecké prednosti, vyzliekala sa aj tam, kde to bolo samoúčelné (Špecialista so Stalloneom) a to sa jej časom vypomstilo. Počas natáčania sa zmohla vlna protestov, paradoxne scenárista Eszterhas im chcel čiastočne ustúpiť prepísaním niektorých častí scenára, na čo na scénu napochodoval Verhoeven, povedal, že to je blbosť a niečo také cez neho v žiadnom prípade neprejde a prinútil scenáristu poslúchať. Áno, svojím spôsobom režisér chránil scenár pred jeho autorom. Diváci boli nakoniec v kinách nadšení, snímka s rozpočtom 49 ich na celom svete zarobila neskutočných 352. Aj také boli 9O. roky. ()

Lynn 

všetky recenzie používateľa

Naprosto výborný thriller nabitý erotikou. Již tak hustá atmosféra, která prostupuje filmem od začátku až do konce, je navíc podpořena vynikající hudbou, ze které pořádně mrazí v zádech. Základní instinkt nestačí vidět jednou, já osobně jsem ho viděla nejméně 3-krát, a stále mě neomrzel. Vůbec nejgeniálnější je závěr - vlatně doteď nevím, kdo je opravdový vrah. Asi se půjdu podívat znova.... ()

Galéria (186)

Zaujímavosti (46)

  • Režisér Paul Verhoeven chtěl ze Základního instinktu udělat první studiový film, ve kterém by se objevil ztopořený penis. Ve střetu s Eszterhasem však neuspěl a od svého úmyslu ustoupil. (Divočák)
  • Náklady na natáčení se vyšplhaly na 50 milionů amerických dolarů a Paul Verhoeven si nemohl dovolit klasifikaci NC-17, která snímku hrozila, a tak přiznal, že některé scény točil v různých verzích – od jemných až po explicitní a sestříhal film do nevinnější podoby. Ta byla asociací schválena a dostala R. V Kanadě byla i tato verze vyhrazena divákům od 18 let. (Zetwenka)

Súvisiace novinky

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (viac)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (viac)

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

13.04.2012

Alespoň prozatím. Je ale pravděpodobné, že studio Warner Bros. nakonec projekt The Maccabees zruší úplně. Důvod? Antisemitismus a hulvátství Mela Gibsona. Alespoň to tvrdí scenárista Joe Eszterhas.… (viac)

Mel Gibson a židovské statečné srdce

Mel Gibson a židovské statečné srdce

10.09.2011

A taky nějaké židovské základní instinkty. Co to všechno znamená? Shrňme to jednoduše: Mel Gibson to jako filmař nevzdává a plánuje pro studio Warner Bros. produkovat a pravděpodobně i režírovat… (viac)

Reklama

Reklama