Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladá vdova Jodie Fosterová pricestuje aj so svojím malým synom do siamskeho kráľovstva, aby tu učila malého princa. Zoznámi sa nielen s odlišnou feudálnou kultúrou, často nepochopiteľnou a krutou, ale aj s vladárom, ktorý chce uchrániť nezávislosť krajiny a súčasne ju otvoriť západnej civilizácii.
Roku 1862 pricestuje mladá vdova Anna Leonowensová so svojím malým synom Luisom do siamskeho kráľovstva, aby tu učila kráľovské deti. Zoznámi sa tu nielen s odlišnou feudálnou kultúrou, často nepochopiteľnou a krutou, ale aj s vladárom Mongkutom, ktorý chce uchrániť nezávislosť krajiny a súčasne ju otvoriť západnej civilizácii. Pri prvom vyučovaní sa Louis pobije s jedným z 58 kráľových detí, pretože princ urazil pamiatku jeho otca. Postupne si však Anna deti, ktoré učí, získa. Kráľ sa čoraz väčšmi zbližuje s Annou, ktorá sa mu páči pre svoju nezávislosť a hrdosť. Mongkuta čoraz viac trápia ustavičné nájazdy údajne barmských kománd, ktoré terorizujú krajinu. Myslí si, že za tým stojí Veľká Británia, ktorá chce kolonizovať jeho kráľovstvo... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (194)

unclejack 

všetky recenzie používateľa

Hoci spojenie Jodie Fosterovej a Chow Yun Fata s Thajskom sľubovalo zaujímavý film, minimálne čo sa týka scenára a celkove spracovania nedokázali tvorcovia naplniťmoje očakávania. Film je síce vizuálne atraktívny a postava siamského vládcu sadne hviezde akčných filmov ako uliata, ale nezáživný scenár a pomalé tempo príbehu, diktované režisérom Tennantom si žiada od diváka množstvo trpezlivosti. Možno by som vedel adekvátnejšie porovnávať so Siedmimi rokmi v Tibete, ale prepásol som ich - škoda - takže ku komparácii zasa až tak skoro nedôjde. Zatiaľ sú teda moje dojmy upriamené priamo na tento podmanivý, ale povrchný film. Treba však uznať, že herecké výkony majú svoju nezapierateľnú úroveň. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Pamatuji, že mě tehdy někdy před dvanácti roky brala ústřední píseň ze závěrečných titulek, po druhém shlédnutí jsem si pamatoval hlavně to, že dekorace, výprava a kostýmy hrají v tomhle výpravném a nákladném snímku pro diváka snesitelnější roli než děj a osudy ústředních postav.. ač už jsou jakkoliv dobře zahrané!! Roztahaný příběh zašlapává do prachu země jakékoliv náznaky emocí, osobně si troufám tvrdit, že producenti měli lépe hledat, kým obsadí režisérské křeslo!! ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Pekný, krehký film, ale príliš dlhý na to, aké malé záchvevy emócií ponúka. Krásna výprava a fluidum okolo ústrednej dvojice tu víťazia nad slabším príbehovým motorom. Chow Yun-Fat je charizmatický kráľ a Jodie Foster je skvelá ako vždycky. I keď v roli Anny by som radšej videl Cate Blanchett. ()

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekný film po každej stránke... Skvelá výprava, skvelý kostýmy, skvelý príbeh, skvelé spracovanie. Má to pointu, má to hĺbku, má to emócie a hlavne skvele zahrané postavy. Dlho som tomuto filmu odolával, lebo z nejakého dôvodu som ho bral ako čisto "ženský" film. Aké bolo moje prekvapenie, keď som ho prvý raz zhliadol. ()

quixote 

všetky recenzie používateľa

Opuletní film po všech stránkách, který ovšem zrazuje scénář. Několik opravdu silných momentů je zatlačeno do pozadí impozantními celky a klišoidními dialogy. Místy příliš rozvleklé a opájející se nádhernou výpravou a kostýmy. A co ten závěr? Z přepečlivě budovaného dramatu je náhle třetiřadá action movie a na samém konci červená knihovna non plus ultra. Tato látka má na víc a mohla by se odvážit přiblížit se více skutečné historii, toto byla v podstatě pohádka volně vycházející z deníků skutečné Anny Leonowens. ()

Galéria (79)

Zaujímavosti (13)

  • Film se měl původně natáčet v Thajsku, ale historické nesrovnalosti ve scénáři byly proti srsti thajské vládě a povolení k natáčení v Thajsku producentům nedala. Nakonec byl film v Thajsku zakázán úplně, ani nemohl být nasazen do kin, protože se v něm objevují historické nesrovnalosti o Králi ze Siamu. (POMO)
  • Univerzitní profesor historie Thepmontri Limphapayom a člen rady cenzorů se nechal slyšet, že film by se v Thajsku po úpravách mohl promítat, ale sestříhaná verze by měla cca 20 minut. (Zetwenka)

Reklama

Reklama