Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Nelítostný vrah Charles Sobhraj, známý také jako Bikini Killer, si v 70. letech bere za cíl západní turisty v jihovýchodní Asii. (Netflix)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (144)

grogodil 

všetky recenzie používateľa

Až som mal občas chuť fandiť tomu príslovečnému "príležitosť robí zlodeja", lebo tá naivná dôverčivosť vyfajčených hipíkov, ktorí mu tam mávali rubínmi popred oči, si až pýtala potrestať. Aj keď Charlie to ťahal až do extrému, to je pravda. Seriál, ktorý si 8 hodín ide tvrdohlavo svojim tempom v presvedčení, že veď sa tomu divák prisposobí a naladí... . A nenaladí a neprispôsobí. Už len tá potreba si skoro kresliť časovú os, aby som sa každých desať minút zorientoval, kde sa v deji nachádzam pri tom, ako každých desať minút dej poskočí, alebo sa vráti aj o niekoľko rokov, to je otravný spôsob, ako držať pozornosť. Všetko to, čo ma mohlo vytrhnúť z tej monotónnej vyšetrovacej letargie a nejak zdvihnúť tep a otáčky, všetko sa to deje akoby naschvál niekde mimo záber, alebo len naznačené, že to neposobi ani ako naháňačka so sériovým vrahom, ako skôr súboj s byrokraciou nasiaknutým systémom. Je to zaujímavé , to nie, že nie, ale skôr vďaka zaujímavej skutočnej predlohre, než jej dramatickej adaptácii. Má to dobru exotickú atmosféru Indie 70. rokov, no nikdy to poriadne nestrhne. A skôr som sa presviedčal si zapnúť ďalšiu časť a ešte to skúsiť, než žeby som na tom napätý visel nedočkavosťou. ()

Hennesy 

všetky recenzie používateľa

Po prvom dieli to vyzeralo nádejne, po treťom mi už ale bolo jasné, že to bude trápenka. A to ma čakalo ešte ďalších päť. Sabráž bol fajn, ale tá jeho nemenná stoická nadradenosť začala byť postupne trochu otravná. Tempo bolo nastavené pre nadmieru trezlivých, lebo dej sa posúval vpred asi tak každý druhý diel a v podstate sa dookola dialo to isté - dementi s batôžkom prišli, dostali špeci drink a pošli..možno to bolo dobou, alebo prehulené hippiesacké mozgy boli extra nainvné, ale niekedy bolo ťažké uveriť a sledovať koľko vecí a ako ľahko mu prešlo. Miestami sa objavili aj silnejšie momenty, ale tie boli prebité fádnou réžiou bez emócií a neraz mi napadlo, že by som niektoré časti aj skipol a o nič by som neprišiel. Keby to malo 4 časti namiesto 8, asi by to bolo kompaktnejšie a napínavejšie. Takto nevýrazne 3*. ()

Reklama

Hismael 

všetky recenzie používateľa

Seriál mnohokrát v řádu minut přechází z jedné časové osy do druhé. Chvíli příběh běží o několik let nebo týdnů v budoucnosti a za chvíli v minulosti. Tyto změny jsou v některých dílech velmi časté, ale není to něco, co by děj nějak degradovalo. Prostředí seriálu je většinou takový svět hipíků bez práce, kde všichni kouří cigarety a cestují. Některé události jako třeba útěk z vězení, nebo různé loupeže jsou sice zmíněné, ale to je vše. Jejich natočení se kompletně vynechalo. Napínavé scény jsou tedy tvořeny spíše v konverzacích a akční scény tam skoro ani nejsou. Ve výsledku to působí trochu roztěkaně, ale i tak to rozhodně stojí za shlédnutí. ()

AppleCore 

všetky recenzie používateľa

Seriál, kterej dokáže diváka obalamutit stejně jako Rahim backpackery. A tak si všichni myslí, že to musela bejt fakt drahá produkce, když se děj odehrává v Thajsku, Indii, Nepálu a Francii, přestože je všechno dění situovaný buď v Interiéru, případně do malých - exoticky vyzdobených - setů kdesi v britských ateliérech, přičemž každej celek je do poloviny kompozice skutečnej, s digitálním pohořím v pozadí (ale OK, pár záběrů z Thajska tam fakt je). Sobhrajův výkon je ovšem natolik démonickej a slizkej, že jsem ani na moment nevěřil v jeho skutečnou identitu Tahar Rahim. Kamera je v rámci možností skvělá a společně se střihovou skladbou poslední epizody budí až fincherovskej dojem (návrat do Nepálu, policejní stanice), soundtrack navíc dokáže správně mrazit. Škoda nudných dialogů, anarchický struktury vyprávění a neschopnosti využít surovost a brutalitu jejich činů. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Pri sledovaní seriálu sa divák musí sústrediť na časovú líniu deja – pred a po... Ešte šťastie, že „Had“ je natočený podľa skutočných udalostí, inak by človek ani neuveril, že sociopat ako Charles Sobhraj mohol naozaj žiť. Nevyčítam filmu obsadenie, aj keď viacerých recenzentov iritoval nemecký, holandský či francúzsky jazyk, ktorý odhaľoval britský prízvuk hercov. Celkovo, výber hercov, minimálne v hlavných postavách hodnotím kladne. To, čo vyčítam tomuto príbehu, sú dialógy, pôsobiace občas nasilu a prílišné zapodievanie sa detailmi príbehu. Scenáristi mohli vyškrtať pár dialógov, aby bol príbeh svižnejší. V poslednej dobe sa objavilo niekoľko takýchto príbehov o seriálových vrahoch a ja si kladiem otázku – kde nastal ten moment zlomu v ich konaní? Prezývka Bikini Killer sa mi zdá ešte priliehavejšia ako Had. Tahar Rahim zahral svoju úlohu naozaj dobre, myslím, že sa oplatí pohľadať ďalšie jeho výkony. ()

Galéria (201)

Zaujímavosti (9)

  • Jenna Coleman (Marie-Andrée Leclerc) byla požádána, aby se zúčastnila konkurzu ve francouzštině, kterou neovládá. Musela se výslovnost naučit foneticky. (HonzysKISS)
  • Ellie Bamber (Angela Knippenberg) se kromě německého přízvuku musela naučit také thajsky. (HonzysKISS)
  • Charles Sobhraj (Tahar Rahim) byl přezdíván „Had“ kvůli svým podvodnickým způsobům a neustálému útěku před pokáráním. Přezdívalo se mu také „Bikini Killer“ kvůli oblečení, které měly jeho oběti. (HonzysKISS)

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (viac)

Reklama

Reklama