Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 2

Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Spočiatku nevinné pátranie sa končí tragicky. Toto tajomstvo má totiž príšerne ostré zuby… (Continental film)

(viac)

Videá (8)

Trailer 2

Recenzie (477)

silentname 

všetky recenzie používateľa

Neviem čo sa vlastne stalo. Mal som pocit, že Bebjakovi môžem veriť. No toto je pre mňa ukážka, že občas aj očakávania môžu sklamať. Najmä ak dostaneme takto rozbitý film. "Trhlina" podľa mňa zlyháva na plnej čiare. Poďme dať rýchlo pozitíva filmu, lebo mám dokopy iba pár. Jaroslav Mottl je jediný herec, ktorý podľa mňa pôsobí uveriteľne počas celej doby, čo sa tu objaví. Tomáš Maštalír je okey. Na začiatku podľa mňa začal dvíhať latku filmu, no postupne sa aj jeho herecké výkony dostali do neprirodzených a začalo to strácať. Scénka, kde nevieme na čo sa pozerá, no pôsobí vydesene je podľa mňa podarená a úvodné časti sú síce nudné, ale aspoň som mal pocit, že začali otvárať nejakú záhadu. No potom sa to celé rozsypalo do absolútnej tragédie, ktorá vyzerá, ako keby ju natáčal absolútny amatér. Neviem čo viac ani k tomu dodať. Matej Marušín je podľa mňa mizerný hlavný hrdina a neveril som mu dokopy asi ani jeden moment. Mária Bartalos - to isté. Juraj Loj je absolútne nepresvedčivý a absolútne zbytočný. A čo sa týka Dávida Hartla, tak ten absolútne nevie čo má vlastne robiť. Ani jedna veta, ktorú povie neznie prirodzene. Neviem či Bebjak hercov mizerne režíroval, alebo čo sa dialo, no nikto nepôsobí v tomto filme prirodzene. Okrem Jaroslava Mottla tu nikto nedal dobrý výkon. Čisté zúfalstvo. Hudba je možno okey, no miestami chce vytvárať atmosféru aj tam, kde by nemusela. A potom to nedokáže filmu pomôcť. A čo sa týka kamery, tak to skoro vyzerá, ako keby sa tu robil found footage film. A to rozhodne cieľom nebolo. Ledaže by kameru držal nejaký piaty člen, ktorého nikto nikdy nevidel ale tam s nimi celý čas bol. A to sú bludy. Okrem toho mám pocit, že film dokopy skombinoval 2 horory dokopy a máme z toho toto. Ktoré? "Sinister" a "The Blair Witch Project". A pravda je taká, že odporúčam si radšej pozrieť tieto filmy. Oba sú oveľa zaujímavejšie, než čokoľvek v tomto filme. Hľadanie záhady a snaha prísť na to čo sa stalo zmiznutým ľuďom a napísať o tom niečo (prvá časť) je zo Sinister. A scénky z lesa je zase Blair Witch. Neviem či to tak napísal Karika a či v tom videl inšpiráciu a dal to dokopy... to nesúdim. Knihu som nečítal. Ale čo sa týka filmu, tak ten zlyhal. Zlyhal, lebo ani originalita, ani nápad, ani dobré spracovanie. Je to hold pád do tmy. Hodnotenie: D- ()

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Zpočátku zajímavě se rozvíjející a postupně vysvětlované mystérium temného lesa v Tribeči bylo fajn a jakmile se začalo výletovat, bylo ještě líp. Třeba bludičky či osamocené dítě v lese byly až strašidelné majstrštyky. Se závěrem si ale tvůrci evidentně moc nevěděli rady, SPOILER: multidimenzionální výstřik bych si přece jen představoval jinak než jen jako obyčejnou jízdu na tripu z laciného televizního filmu, a tím laciným nemyslím kritiku malého rozpočtu.  Herecky pak vcelku snesitelný průměr až lehčí podprůměr, nic co by se nedalo čekat. Suma sumárum, nebýt završení, možná bych se naodpouštěl až ke čtyřem hvězdám. ()

Reklama

Morien 

všetky recenzie používateľa

Mám s filmem takové bratrské pouto, za jedno si myslím, že bychom se měli znovu naučit natáčet hororové filmy, a tudíž každá snaha dobrá, a za druhé jsem taky napsala horor, kde si postavy zpívají "dej si pozor na les, ať tě nespolkne". Škoda, že hudba nebyla v rámci příběhu prominentnější (více prominentní? hm). ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Trhlina, to sú hlavne nerealistické, nechtiac smiešne dialógy a nesympatické postavy hrané hercami, ktorí nie sú zlí, ale tu sú strašne umelí. Tribečská záhada sama osebe je OK, ale do filmu sa z nej podarilo dostať málo. Pár plusových bodov k dobru za ako-takú atmosféru, prameniacu z ponurých lesov. Ale len čo režisér začne riešiť postavy, dej a dialógy, fakt bieda. Ani neviem, či sa to dá charakterizovať ako horor. Prinajlepšom mysteriózny. Prinajlepšom. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,KEĎ MI NEVERÍŠ ANI SLOVO, AKO TI MÁM DOKÁZAŤ, ŽE HOVORÍM PRAVDU?" ,,NEVIEM... NÁJDI NEJAKÝ SPÔSOB." __ Už samotná kniha nebola žiadne literárne veľdielo, hoci sa čítala veľmi ľahko a nútila ma overiť si fakty, na ktoré sa v nej autor odvoláva. Film som si viac než pre jeho - na slovenské pomery - atraktívny námet, pozrel skôr pre porovnanie mojich čitateľských predstáv. Určite som urobil dobre, keď som na ,,Trhlinu" nešiel so známymi do kina a radšej som ju zhliadol až dodatočne doma, pretože som o nič neprišiel. Z môjho pohľadu má film ešte viacej nedostatkov než ukazuje jeho tunajšie pomerne slušné hodnotenie. Treba povedať, že nejde o nudný film, je však zle a zmätočne nakrútený. Predovšetkým pokiaľ by som nečítal knihu, v deji by som tu veľmi silno tápal a nechápal zmysluplnosť jeho postupného vývoja (načo sa vôbec trepú niekam do lesa?) alebo správanie sa postáv. Nepochybným kameňom úrazu je jeho zlé zostrihanie väčšieho materiálu z pripravovanej TV minisérie na kino verziu, ktoré si je možné povšimnúť napr. v zbytočnom rozčlenení na tri diely bez zmysluplnejšej dramaturgickej výstavby. Bebjak svojou rutinnou réžiou vytvárajúcou napätie tuctovým a predvídateľným spôsobom zrejme chcel mať všetko hneď rýchlo z krku, aby sa mohol plne venovať ambicióznejšej ,,Správe". Navyše ak film obohatí veľmi tradičnými - až trápnymi - zvukovými efektami (zvuk trezoru) zatĺka posledné klince do rakvy filmu. Z hereckých výkonov ma prekvapili najmä Hartl a Maštalír, absolútne vzdialený svojim literárnym predobrazom zahrali svoje postavy akceptovateľným a nijako nerušivým spôsobom (obsadenie Márie Bartaloš Havranovej som akosi čakal). Spätne oceňujem radikálne skresanie vulgarizmov, ktorých bola kniha plná a ktoré bývajú povinnou výbavou našej súdobej kinematografie, keďže by tu pôsobili ozaj zbytočne; inak ,,Trhline", snažiacej sa založiť u nás žáner mysteriózneho trileru, bude pre jej celkovú neobratnosť lepšie na TV obrazovkách, kde si ju možno raz znovu pozriem. (2546. hodnotenie, 209. komentár k filmu) ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (28)

  • Únos spisovateľa v knižnej predlohe vôbec nie je. Je to výmysel scenáristu filmu. (emdvojka)
  • Pôvodná Trhlina mala mať 135 minút a mala byť rozstrihaná do troch 45 minútových dielov. Keďže televízia JOJ je tá, ktorá to zafinancovala, nechcela, aby sa to iba odvysielalo v TV a skončilo. Tvorcovia a TV JOJ sa rozhodli zaexperimentovať na slovenské pomery a využiť zaujímavý model prezentácie a filmom v kinách nalákať ľudí na trojdielnu televíznu minisériu. Natočený materiál bol prestrihaný do filmovej minutáže 111 minút. Neskôr ale zásadne TV JOJ zmenila svoje pôvodné plány a z trojdielnej minisérie bol natočený materiál prestrihaný na dvojdielny film s celkovou dĺžkou 127 minút. Režiséra mrzí fakt, že pôvodných 135 minút filmu nebolo odvysielaných nikdy celých. (Raccoon.city)
  • Film sa ako jeden z mála Slovenských filmov premietal aj na britských ostrovoch. Zvláštnosťou bolo, že film sa premietal v slovenčine s anglickými titulkami. Film štartoval na britských ostrovoch vo viac ako 20 kinách. Nebýva často zvykom, aby si mohli priaznivci kinematografie v Londýne, Manchestri, či v škótskom Glasgowe, ale aj iných britských mestách pozrieť práve slovenskú tvorbu. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (viac)

Reklama

Reklama