Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Keď sa dvaja neskutočne bohatí a neuveriteľne lakomí bratia, Randolph a Mortimer Dukeovci (Ralph Bellami a Don Ameche - herecky exceloval v Markízou nedávno uvedených „Záhadných mušliach"), majitelia slávnej brokerskej firmy Duke a Duke, jedného dňa stavia o jediný dolár o to, či je pre kariéru človeka rozhodujúce prostredie, alebo dedičné vlastnosti a výchova, ešte netušia, ako na nich ich „pokusní králici", aristokrat Louis Winthorpe (Dan Aykroyd) a čierny pouličný žobrák Billy Ray Valentine (Eddie Murphy), nakoniec vyzrejú. Táto vydarená filmová komédia režiséra Johna Landisa (Beverly Hills Cop, The Blues Brothers, Comming to America) sľubuje výbornú zábavu aj vďaka skvelému hereckému obsadeniu na čele s čiernou hviezdou filmovej komédie - Eddie Murphym. (TV Dajto)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (329)

Cracker 

všetky recenzie používateľa

Takýchto klasických amerických komédii by svet potreboval viac, dokonca o to viac by ich potreboval samotný Eddie Murphy ktorý už celé roky tápa v "úspešných" komédiách ktoré časom prestávajú baviť aj malé deti, ktorím sú určené. 90% hlavne vďaka hlavným predstaviteľom(Murphy, Aykroyd, Ameche...) a peknému scenáru ;) ()

andrii 

všetky recenzie používateľa

Boháč a chuďas se spolčili. Loutkářům se vymkli z ruky. Utrhli se z nitek vedení, aby si z milionářské hry taky něco užili, a vytěžili. Triumfální vítězství cti, ostrov svobody. Zlaté kohoutky kmetům, "lordům" burzy utáhli. Rozmařilý repertoár životní, úroveň na vysokých nohách ponížili. Jídelníček sestávající se z nadívaných, křupavých koroptviček na "druhý břeh," suchý chléb převedli. ()

Reklama

tommy187 

všetky recenzie používateľa

Určite jedna z najlepších komédií možno na celom svete. Film, ktorý nevyniká ani svojou dĺžkou, ani rozpočtom a ani zárobkom. No aj tak bol robený zo srdca, a bolo to na filme vidieť. Addie Murphy, jeden z mojich obľúbených hercov a bol fakt skvelý, rovnako Dan Akyrod (musím uznať, že sa u mňa zviditeľnil práve pri tomto filme). Píše sa rok 83, a natočil sa jeden z mojich obľúbených filmov ... 90% ()

Nathalie 

všetky recenzie používateľa

Běžní smrtelníci mají na hraní všemožné hlodavce, rozmarným boháčům Randolphu a Mortimerovi poslouží jako laboratorní myšky pro výzkum dva chlapíci- těžkotonážní poctivec z dobré rodiny a notorický flákač z ulice, kterým prohodí role, domy a životy. Váží více genetika, nebo prostředí? Odvěké dilema sice Záměna nerozsoudí, ale zato tu je neodolatelný Ralph Bellamy, který s přehledem přehraje Eddieho Murphyho, krotitele Ackroyda i děsivou Jamie Lee Curtis. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Volá sa to litera krvi... to preto, že keď to niekomu urobíš, stratí liter krvi.“ Vyrastal som na amerických filmoch 80. rokov 20. storočia, ale nie som žiadny extra fanúšik Eddieho Murphyho, Dana Aykroyda, Jamie Lee Curtisovej či Johna Landisa. Rešpektujem ich však ako výrazné komediálne (v prípade Curtisovej i hororovej) osobnosti toho desaťročia. Snímka trvá takmer dve hodiny, ale nestíha nudiť. Naopak, šikovný scenár nestíha nudiť: len čo sa nabažíme Louisovho života na vysokej nohe, rýchlo prejdeme k Billymu Rayovi a jeho životu na ulici. Len čo to začne nudiť, strany sa drasticky vymenia a zrazu ani nevieme ako a sedíme vo vlaku s jednou skutočnou a jednou maskovanou (James Belushi!) gorilou, Curtisová je prezlečená za Rakúšanku (v skutočnosti je ale samozrejme Švédka) a zábavný komorník Denholm Elliott pije tvrdú írsku whisky. Prepracovaný scenár, plný zvratov, ponúka tiež prekvapivo prepracované postavy (netvrdím, že je to sociálna dráma, ale tým postavám sa dá veriť), výrazne tomu pomáhajú i originálne podporné figúrky, Santa Claus s rezňami v špinavých vreckách, dobre sa dopĺňajúce duo Aykroyd/Murphy („Zrejme je to nejaký primitívny spôsob zdiskreditovať ma...“) a kultové prsia Jamie Lee. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (21)

  • Úvodní titulky jsou doprovázeny hudbou z Mozartovy opery Figarova svatba. (Kulmon)
  • První volbou na roli Mortimera Duka byl Ray Milland. (don corleone)
  • Budoucí švagr Jamie Lee Curtis Nicholas Guest se ve filmu objeví jako Harry. (Kulmon)

Reklama

Reklama