Reklama

Reklama

Nevera po slovensky

Obsahy(1)

V slovenskej podhorskej dedine sú hanblivý Domino, poslušný mamin synáčik,  a vynaliezavý Karči, vidiecky Edison, už roky dobrí kamaráti. Spolu s partiou lesných robotníkov a miestnym horárom netrpezlivo očakávajú príchod sezónnych brigádničiek - lazníčok. Vízia vášnivých nocí sa čoskoro premení na krutú skutočnosť a muži si uvedomia, že nevera po slovensky nie je vôbec taká jednoduchá. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (90)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

V roku 1980 natočil režisér Juraj Jakubisko, podľa literárnej predlohy Petra Kováčika, televíznu mini sériu "Nevera po slovensky". Obsahuje tri samostatné diely, ktoré na seba plynule nadväzujú (Nevera, Vykrúcačky, Trest). Zdanlivo jednoduchý príbeh lesných robotníkov, ktorí sa zaplietli s mladou brigádničkou, ktorá otehotnela. Aby urovnali svoje rodinné vzťahy musia túto nepríjemnú situáciu nejako rozumne vyriešiť. Kto z nich je vlastne otcom dieťaťa? V réžii svojrázneho Juraja Jakubiska je to celkom dobrá zábava. Hodne tomu pomohli aj kvalitné herecké výkony a hudba, ktorú skomponoval Petr Hapka. *** ()

kalap 

všetky recenzie používateľa

Chlapi nepriznávajte sa k nevere, musite stále zatlkať.Mňa keby moja žena priamo načapala ako to robím, ja to zapriem.Ako to urobím ? No ono to prebieha v tom vtrhne moja žena ja sa zľaknem panenko Mária človek si tu na chvíľu omdlie a hneď ho strčia do izby s cudzou, nahou ženskou.Dovoľte pani legitimujte sa ja vás vôbec nepoznám. A keď moja žena povie, veď ty si sa na nej pohyboval a vidíš to je ten dôkaz ako nám ľudia neprajú náš krásny vzťah, nie len že ma omámili, nie len že ma strčili do izby s cudzou nahou ženskou ale oni ma ešte aj rozkývali. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Nech je amerických variantov na podobnú tému koľko chce, Jakubisko vystihol tuzemskú mentalitu v tomto smere dokonale. Sedliaci a nevera. Neskutočné množstvo úsmevných sexuálnych situácií, do ktorých sa dostávajú neohrabaní truľovia, lesní robotníci. Ako starci platia dievčatám 'Uisky Bľek en Vajt' alebo zhotovia vibračnú kolísku, na to sa jednoducho oplatí pozrieť. Len škoda, že to všetko sa kľudne mohlo spratať aj do menej ako dvoch hodín a amatérske výkony tiež brzdia pomer zo spokojnosti. 70%. ()

the_weaver 

všetky recenzie používateľa

1. diel: *** Naozajstný "socialistický realizmus" v kulisách slovenských lazov a okolitej prírody. Prízemnosť i socialistický prístup k práci je z toho cítiť na míle a asi sa podarilo vystihnúť i urazenú hrdosť dedinských chlapov. Dnes potešia i zábery na premávajúcu parnú lesnú železnicu. Zato ten fórik s elektrinou stačilo bohato vidieť raz.↵  2. diel: **** si s jemným humorom uťahuje z typických slovenských vidieckych čŕt ako "dobroprajnosť", "galantnosť" či "vynaliezavosť". Scéna rande so servírkami, ktorá dostala najviac priestoru, sa síce vydarila najmenej, ale ostatné scény dojem naprávajú.↵  3. diel: ** je najslabší, jadro tvorí jeden posteľový fór, ktorý sa opakuje až do vyčerpania (všetkých drevorubačov). Akoby humor došiel a tento diel vznikol len preto, aby sa príbeh nakoniec uzavrel. ()

pravo 

všetky recenzie používateľa

Jakubiska veľmi nemusím, ale tento film sa vôbec nepodobá na ostatné jeho filmové počiny a aj pre mňa je najľahšie stráviteľný. Množstvo rozmanitých postáv v sedliackej komédií, kde idylu ich života naruší až možnosť tehotenstva jednej dievčiny. Osobne mám najradšej postavu Edisona, ktorá ma vždy rozosmeje. Nechápem síce tých, ktorí tomu dali menej ako ***, ale pravdepodobne ide o českých kolegov, ktorým vyššie hodnotenie zhatila buď jazyková bariéra alebo ide o intelektuálov, pre ktorých je toto príliš prízemný humor. Jedno či druhé abo nebodaj iné faktory ich v tomto filme zaskočili, ja musím napriek svojej averzií k tvorbe najznámejšieho slovenského režiséra iba potvrdiť, že týmto filmom splnil svoj účel, ktorým bolo pobaviť diváka. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (17)

  • Trojicu takmer neznámych hercov, Stanislava Kubiša (Močiarsky), Antona Tróna (Jašterčiak) a Andreja Šilana (Hurdiš), objavil a odporučil režisérovi Vladimír Strnisko, ktorý bol pri filme pomocným režisérom a pár mesiacov pred natáčaním filmu hosťoval v prešovskom divadle, kde všetci traja pôsobili. Na filmovanie ich potom vozili z Prešova do Čierneho Balogu trikrát, štyrikrát do týždňa. (Raccoon.city)
  • Domino (Václav Baur) jezdí ve vojenském obojživelném vozidle GAZ 46 MAV. V omezeném počtu tyto vozy sloužily v ČSLA, poté byly dány k dispozici hasičům, pár se jich dostalo do soukromých rukou. (bighead)
  • Stanislav Kubiš (Močiarsky) jazdil na motorke Jawe 250 a pri prenasledovaní Milana Kiša (Edison), jazdil tak nebezpečne, že kameraman Stano Szomolányi, ktorý scénu jazdy filmoval z korby nákladného auta, bol taký vyplašený a preľaknutý, že keď videl, ako Kubiš vedie motocykel, zabudol od prekvapenia zapnúť aj kameru. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama