Reklama

Reklama

Panfilovci - 28 hrdinov

  • Česko Bitva o Moskvu (viac)
Trailer

Na jeseň roku 1941 sa postupujúce nemecké jednotky ocitli pri Volokolamsku a od Moskvy ich delili už len necelé dve hodiny jazdy po hlavnej ceste. Neďaleko nej sa nachádzala 316. strelecká divízia pod velením generála I. V. Panfilova. Tento rešpektovaný veliteľ mal v svojej jednotke takú vysokú autoritu, že jeho dôstojníci a vojaci sa sami hrdo nazývali Panfilovci a svoj bojový útvar pomenovali Panfilovská divízia... Vo vojenských novinách Červená hviezda, oficiálnej tlači sovietskeho ministerstva obrany, sa objaví správa reportéra Vasilija Korotejeva o neuveriteľnom hrdinskom čine vojakov Červenej armády. Je to príbeh Panifilovovej dvadsaťosmičky - skupiny dvadsiatich ôsmich vojakov 316. streleckej divízie pod velením generála Ivana Panfilova, ktorá sama a s nedostatočnou výzbrojou zastavila postup kolóny 54 nemeckých tankov tesne pred Moskvou a zdržala postup nepriateľskej 11. pancierovej divízie až na niekoľko dní. Aj keď boli Panfilovci vyzbrojení len bežnými puškami Mosin-Nagant a guľometmi DP a PM-M1910, ktoré sú proti tankom neúčinné, alebo mali k dispozícii iba staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačujúcej sily a prieraznosti voči pancieru nemeckých tankov, sovietski vojaci bojovali neúnavne a vzdorne, s nezvyčajnou statočnosťou a neochvejným odhodlaním chrániť Moskvu a svoju vlasť. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (91)

PROCESOR 

všetky recenzie používateľa

Snímek zachycuje troufám si tvrdit celkem realisticky první dny boje o Moskvu. Kdy Němci poslali to nejlepší co měli, pod taktovkou bleskové války a překvapeným Rusům zbyla jenom polní lopatka a zápalná láhev na tanky a jejich odvaha. Nic jiného neměli. Přesto se snímku podařilo zachytit dobrou atmosféru i napětí a udržet jej na reálné vlně. Aníž by se z nich museli nutně dělat superhrdinové, jako jsme na to už zvyklí z americké produkce, např. Železné srdce, kdy jeden nepojízdný tank, téměř přemůže elitní divizi Němců…Tady sledujeme normální emoce, strach, ale i pýchu nad národem, kde nejsou zbytečný politický kulisy. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Za nami je Moskva..." Rusi robia v posledných rokoch výborné vojnové filmy, ale kvalitné a správne špinavé vojnové scény ešte automaticky neznamenajú dobrý film. Filmy sú aspoň pre mňa v prvom rade o príbehu a tu je práve problém. Nakoľko máme veriť príbehu, ktorý bol v minulosti niekoľkokrát spochybnený? Dajme tomu, že mi je to úplne jedno a chcem iba vidieť dobrý film. Máme tu výborné akčné scény, ale nespáje ich žiadny silný príbeh ani postavy. To, že filmu chýba nejaká výrazná hlavná postava považujem tiež za veľkú chybu. Postáv je tu mnoho, ale žiadna vás nezaujme , sú to len povrchne načrtnuté charaktery. Guľometná paľba v závere mi pripomenula tú toľko kritizovanú paľbu B. Pitta vo filme Železné srdce. Nikto z Nemcov nestrieľal? všetci sa schovali? Nemecké útoky na ruské zákopy mi prišli tiež mimo realitu. Na 99% by boli všetci Nemci schovaný za tankami a nie roztrúsení medzi nimi aby ich rusi strieľali ako zajace...Ale to je práve ten ruský (či americký -to je fuk) patriotizmus. ++++ Pri poznámke, že "Nemci neušetrili ani kostoly" som nevedel či sa mám smiať alebo plakať, pretože v skutočnosti to bolo presne naopak!!! Na pozretie fajn, ale zázraky nečakajte. 60%. ()

Reklama

Pedross800 

všetky recenzie používateľa

Ať už smyšlený příběh nebo ne, každý kdo se o druhou světovou zajímá ví, že ruský voják byl ochotný za vlast život položit, lehat pod pásy tanků či se vrhat proti kulometům. Takže nahlíženo touto optikou, je to vcelku reálný válečný film, zobrazující jak to na frontě v určité fázi války mohlo vypadat. Začátek je takovej nemastnej neslanej, ale jakmile se zalehne do zákopů a spustí se dělostřelecká palba začíná pravá válečná vřava, která je natočená hodně dobře a záživně. Že se Němec občas chová naivně se dá odpustit. Kdo k tomu přistoupí jako k válečnému filmu bez nějakých předsudků a řešení co je pravda a co lež bude spokojen. ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

„TAKOVÁ JE SITUACE, BRATŘI. NEMÁME NA VÝBĚR. I KDYŽ MÁME ZDÁNLIVĚ NEKONEČNOU VLAST, A JSME PŘIPRAVENI PRO NI ZEMŘÍT, NENÍ KAM USTOUPIT…“ /// Gerojskej film plnej války a nadpozemskejch schopností bít se za vlast. Žádný kreténský CGI jako u Bitvy o Sevastopol. Po šesti letech se Rusákům opět povedlo přivýst válku do mýho vobejváku. Bacha na úvodní půlhodinku - místo posměšnejch poznámek nad hrdinskejma kydama, je třeba si uvědomit, že pro svět to byla 2. světová válka, ale pro Rusy velká vlastenecká… (taky míra nacionalismu je u nich někde jinde než u nás. Nemluvě o hrdosti na veterány a oběti VV). Pak následuje 75 minut válečný rozkoše, kterou si umím užít. Nechcu se tak šťourat v tom, jestli je to legenda pravdivá nebo ne. Na to (bez prominutí!) sere pes. Ať se propagandisti, historici i nacionalisti ujebou k smrti. Je to válečnej film a našinec do toho nemusí tahat politiku. (Navíc propaganda vypadá fakt jinak!). (Jo, a já tam žádnou půlhodinovou tmu neměl… jen čtvrthodinový závěrečný titulky – vono totiž vyjmenovat všech 35086 dárců…(hovno orgánů – peněz!) chvilku trvá.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád mrknu na film vo frajerech, co maj svůj park. 2.) Nechápu rozdíl mezi zemí a vlastí. 3.) Thx za titule „audit.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Bitka o Moskvu prebiehala od novembra 1941 až do jarných mesiacov 1942. Definitívnu porážku Wehrmachtu v tejto bitke urobil zlom, že generál Žukov, oproti vyčerpanej nemeckej armáde, postavil oddýchnutých a dobre vycvičených vojakov, ktorých povolal zo Sibíri. V tejto bitke u Dubosekova sa definitívne skončila nemecká Blitzkrieg (blesková vojna) a pokračovala tiahla pozičná vojna, na ktorú Nemci neboli pripravení. Čo dodať k filmu. Kto sledoval štvordielny film Boj o Moskvu z roku 1985 tak už sa s touto bitkou stretol. Film popisuje reálnu bitku 4. roty 2. práporu 1075. pluku 316. streleckej divízie Červenej armády. 140 príslušníkov tejto roty zastavilo útok tankového práporu Wehrmachtu na celého pol dňa, čo bolo ich bojovou úlohou. Už nie je podstatné či zničili 18 tankov, alebo menej a taktiež koľko ich padlo či 100 vojakov alebo iba 23, podstatné je že takáto bitka skutočne prebiehala. Tejto divízii velil generálmajor Ivan Vasiljevič Panfilov a odtiaľ ten názov filmu a aj za tieto zásluhy, bola táto divízia premenovaná na 8. gardovú. Emócie okolo filmu postavili do pozoru riaditeľa štátneho archívu a ruského ministra kultúry. Propaganda v tej dobe potrebovala ukázať, že aj malá skupina, čata alebo jednotlivec dokáže veľké veci. Definitívnu bodku za ich sporom o reálnosti filmu bolo, že 35 086 ľudí prispelo na výrobu tohto filmu, ktorý bol natočený veľmi realistický čo sa týkalo scén, bojovej techniky a zbraní. Dokonca pri natáčaní bola používaná aj ostrá munícia pre reálnosť chovania sa ručných zbraní pri ich použití. Film je povinnosťou pre vojnových labužníkov a doporučujem ho pozrieť všetkým ostatným. Pekný kultúrny zážitok. ()

Galéria (328)

Zaujímavosti (11)

  • Ve skutečnosti 316 střelecká divize vedená generálem Ivanem Panfilovem měla k dispozici 10 000 můžu. Pantilov sám o dva dny později byl zabit a jeho divize si ve válce vybudovala jméno „Panfilovovi muži“. (ARI50)
  • Zbraně používané Rudou armádou byly: samopaly PPŠ-41 a PPD-40, pušky SVT-41 a Mosin-Nagant, protitanková puška PTRD-41 a pistole TT-33 Tokarev. (K98)
  • Režisér filmu Andrey Shalopa dostal vyznamenání za věrnost historické pravdě od Ruské vojenské historické společnosti (RVIO). (Kaufman)

Reklama

Reklama