Reklama

Reklama

VOD (1)

Príbeh filmu je zasadený do Mississippi, kde sa po druhej svetovej vojne vracajú dvaja muži rôznej pleti, aby nechali hrôzy vojny za sebou a vymysleli, čo ďalej so svojimi životmi. Jeden z nich, Ronsel Jackson (Jason Mitchell), sa vracia späť k svojej rodine, kde jeho otec Hap (Rob Morgan) pracuje na pôde, ktorú sám nikdy nebude vlastniť. Druhý, biely muž menom Jamie McAllan (Garrett Hedlund), sa vracia na farmu, ktorú kúpil jeho starší brat Henry (Jason Clarke), na ktorej práve pracuje Ronselova rodina. Je to príbeh silného priateľstva, ktoré dohromady stmelilo blato rozvodnených polí i napriek nenávisti a rasistickým predsudkom vtedajšej doby, ktoré vládli voči farebným obyvateľom. (sochoking)

(viac)

Videá (5)

Trailer 2

Recenzie (89)

Ant 

všetky recenzie používateľa

Na papíře se Mudbound může zdát jako suchý příběh z dnes již rutinně zobrazovaného rasistického jihu Ameriky. Opak je pravdou, protože lidskost tohohle příběhu z něj dělá silnou podívanou bez stereotypů nebo nějaké snahy vzdělávat. Dee Rees se podařilo natočit film o odvaze a přátelství ve tváři nenávisti a předsudků. Film se rozjíždí pomalu a občas jsem si říkala, co mají všechny tyhle postavy společného. Ovšem tenhle čas slouží k nastavení filmového pódia, abyste v poslední třetině dostali emocionální ránu, díky které do sebe celý příběh perfektně zapadne a vy se ať chcete nebo ne zamyslíte nad stavem dnešního světa. Garrett Hedlund je jako Jamie trpící PTSD vynikající. Jason Mitchell je mu skvělým parťákem bez jediného slova dokáže vyjádřit tisíc slov. Film, co bude mít ještě hodně co říct během oscarové sezóny a právem. /LFF 2017 ()

terunka003 

všetky recenzie používateľa

Lidské, vztahové, rodinné, předsudky, černošské, bělošské, depresivní, válečné. Myslím, že Mudbound má šanci na sošku. Je tu všechno - láska, rodina, válka, hnusný domov, špína, rasové problémy. Většina postav je charakterově dost zkažená, a ani o válečných veteránech nemůžete říct, že jsou to morální lidé. V tomhle filmu život vůbec není férový. A to vše podtrhuje zablácené prostředí a věčně trvající deště. Dvě hodiny utečou jako nic. Herecky dobré, dohromady úžasné, v paměti zůstane lepkavé bahno ještě hodně dlouho. ..konečně se mi Carey vrátila z mateřské, už se mi po ní stýskalo.. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

"Vyzerá to tak, že i také zlo akou vojna bezpochyby je, v sebe skrýva niečo pozitívne. Niektorým zabednencom dokáže otvoriť oči a zmeniť ich k lepšiemu, aby sa tak na svet mohli pozrieť novým, lepším pohľadom..." V Európe hrdina, v Amerike iba podradná bytosť - to stojí za zamyslenie... Asi takto nejako má vyzerať filmové spracovanie témy rasizmu - bez zbytočného pátosu a vyplakávania. Pritom úvod snímku ma moc nenadchol, chvíľu trvalo kým som si na tú mierne chaotickú skladbu príbehu na báze prítomnosti doplnenej o záblesky minulosti jednotlivých postáv zvykol, ale po pár minútach sledovania by som už nemenil. Z tohto pohľadu ide určite o netuctovú záležitosť. Navyše i v technickej rovine úroveň snímku príjemne prekvapila, hlavne kamera a zmysel pre farebnosť, radosť pozerať... To sa samozrejme prejavilo i na skvelej dobovej atmosfére zapadnutého amerického vidlákova kdesi v Mississippi, kde všadeprítomné bahno vyteká ešte aj z uší. Čo sa týka hercov, tak aj napriek tomu, že išlo predovšetkým o neopozerané, menej známe tváre, tak klobúk dole, všetci zahrali vynikajúco, vôbec by som sa nečudoval, keby dali niekomu z nich oscara. Tiež sa mi páčilo ako príbeh v emotívnej rovine postupne gradoval a naberal na sile, pričom koniec ma už pocitovo skoro prevalcoval. Hlavne keď si zoberieme tú peknú myšlienku, ktorá ma na záver napadla. Keby nebolo toho mierne ťažkopádneho úvodu, kde som istý čas ani len netušil na aký klenot sa to nakoniec zvrtne, tak dám plný počet. 85/100 ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film bol natočený na základe rovnomenného románu americkej spisovateľky Hillary Jordan. Podstatou filmu sú vzťahy medzi bielymi a čiernymi, medzi bielymi rodinami a čiernymi rodinami, medzi bielymi a čiernymi vo vojne a všetko o čiernobielom. Ale v podstate ide o všetko na čo, Američania, nemôžu byť hrdí. V roku 1619 boli do Ameriky dovezení prví černošskí otroci z Afriky. Zase v roku 1865 bolo zrušené otroctvo na celom území USA. Až v roku 1948 "vysoko teoretický" bola zrušená rasová segregácia v armáde. Ale v roku 1955 boli ešte v autobusoch oddelenia pre bielych a čiernych, ale ani v roku 1957 nemohli černošské deti navštevovať stredné školy. Osud černošského obyvateľstva tak bol ešte na dlhé roky veľmi neistý a veľa na tom nezmenila ani účasť Afroameričanov v americkej armáde počas 2. svetovej vojny. Dokonca boli po návrate domov zaznamenané časté prípady lynčovania černochov len preto, že si dovolili nosiť uniformu americkej armády. Cesta ku skutočnému zrovnoprávneniu tak ešte stále nebola na konci Film "Madbaundská farma" je príbeh o udalostiach, ktoré sa odohrávajú na malej farme na okraji mesta Memphis počas druhej svetovej vojny a tesne po nej. Odtiaľ odišli na front zástupcovia dvoch rodín. Obaja sa vrátia, ako hrdinovia Jamie McAllan pilot bombardéru B-25 a Ronsel Jackson veliteľ tanku Sherman, jediný rozdiel medzi nimi je, že Jamie je biely a Ronsel čierny. Obaja stratili vo vojne mnoho svojich priateľov a film ďalej beží v realite rasových predsudkov a povojnového syndrómu. ()

Tosi 

všetky recenzie používateľa

Mudbound je filmařsky hodně poctivý film, který se vrací do dob, kdy Amerika byla rozdělena na barevné a bílé. Konkrétně mezi dvě farmářské rodiny, kdy si ta bílá nárokovala černošskou. Vykreslení postav je sice zdlouhavé, ale tak bezchybné, že k tragickému vyvrcholení nespravedlnosti muselo v závěru dojít. Silné čtyři pecky. ()

Galéria (163)

Zaujímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Louisiana. Filmári však navštívili aj Budapešť. (MikaelSVK)
  • Když Ronsel Jackson (Jason Mitchell) nastupuje do auta Jamieho McAllana (Garrett Hedlund), je promočený na kost, protože venku leje jako z konve. V dalším záběru v kabině auta už však má košili naprosto suchou. (mkali)

Súvisiace novinky

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (viac)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (viac)

Reklama

Reklama