Reklama

Reklama

Podivuhodná cesta

  • Slovensko Neobyčajná cesta (viac)
všetky plagáty
Trailer

Obsahy(1)

Hoci film Georgesa Mélièsa Cesta na Mesiac bol vo svojej dobre obrovským úspechom, vývoj kinematografie rýchlo napredoval a film čoskoro upadol do zabudnutia, podobne ako jeho autor a jeho obrovský prínos pre dejiny filmu. V roku 1993 bola objavená farebná filmová kópia Cesty na Mesiac, ktorá bola dlhé roky považovaná za stratenú. Bola však v dezolátnom stave. Na jej záchranu sa rozbehla jedna z najdômyselnejších a najnákladnejších reštaurátorských akcií v dejinách filmu. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (27)

LeoH 

všetky recenzie používateľa

V záchvatu touhy po autenticitě pořídil jsem francouzskou verzi Blu-raye s tím, že na regále se bude hřbet s nápisem „Le Voyage dans la lune“ báječně vyjímat, u samotné Cesty na Měsíc je jazyk puténka, anžto jest němou, a na dokument se nějak chytím. Inu, trochu moc jsem si fandil (aspoň mám motivaci zapracovat na fránině), nicméně i to málo, co jsem pochytit stačil, plus hojné ukázky z Mélièsovy tvorby a pohled na to, jak z nalezených útržků celuloidu (doslova) vznikala restaurovaná kopie, samo o sobě navodilo zážitek zcela nevšední. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Na dokumentu není nic moc extra nového, ale vypráví to s takovou vervou, že je radost na něj koukat. Na něj a na rozhovory s předními francouzskými režiséry současnosti, kteří k tématu mají rozhodně co říct. Plus jsem navíc viděl Cestu na Měsíc v krásné kolorované verzi, na které se někdo opravdu hodně zapotil. ()

Reklama

Brejlil 

všetky recenzie používateľa

Dokument, který s jistou mírou nostalgie popisuje život Georgese Mélièse, jeho režisérský vzestup a pád a poté skoro až zoufalou snahu zachránit, co se dá, z jediné dochované barevné (tedy barvené) kopie jeho slavné Cesty na Měsíc. Je sice pravda, že člověk, více obeznámený s počátky filmu a Mélièsovou osobou zvláště, najde asi jisté nesrovnalosti a zjednodušení, ale nostalgie nad zaniklým světem a nadšení z jeho alespoň chvilkového vzkříšení, nad těmito úvahami vítězí. Zajímavé jsou především ukázky dobové techniky, například "kolorizace" jako trpělivý, zdlouhavý, drahý a špatně placený (frank denně pro kreslířku) proces. ()

adamulefa 

všetky recenzie používateľa

Dokumenty sa hodnotia ťažko. Čo k tomu napísať? Skúsim niečo zosmoliť. Čo takto: Zaujímavý dokument, ktorí ocenia fanúšikovia filmu ako aj histórie. Nenudil som sa a hodina mi utiekla ako voda. Bolo to ešte zaujímavejšie videť hneď potom, ako som videl Cestu na Mesiac. Cinematik 2012 ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Tá cesta na Mesiac v ofarbenej verzii a s psychedelickou syntezátorovou hudbou je fakt zaujímavý zážitok. Kombinácia divadla, sci-fi filmu a trikov musela pred 120 rokmi vykoľajiť asi každého. A tá ľahkosť, s akou vyriešil návrat na Zem, s tým sa Méliès vôbec netrápil. Dokonale platí to, čo tvrdí dokument, že Méliès nebral film ako nástroj na zobrazenie reality. Reštaurovanie filmu je rozobraté do najmenších detailov a odhaľuje aj dovtedy neznáme detaily. ()

Galéria (6)

Reklama

Reklama