Reklama

Reklama

VOD (1)

Farmársky syn Albie (Jeremy Irvine) z britského Devonu je spojený s koňom Joeym od jeho narodenia. Zdieľa s ním trpký údel ťažkého vidieckeho života, až kým ich osud nerozdelí na začiatku prvej svetovej vojny v roku 1914. Albertov otec Ted (Peter Mullan) predá Joeyho britskej vojenskej jazdeckej jednotke. Joey so svojím vojnovým druhom, koňom Topthornom, odchádza s kavalériou až na francúzsky front, kde sa začína jeho pozoruhodná púť na pozadí veľkej vojny. Navzdory vojnovému chaosu a všadeprítomnej smrti, Joey pozitívne ovplyvňuje životy ľudí vo svojom okolí. Vo Francúzsku prežije ťažký útok kavalérie, potom službu v nemeckom lazarete a napokon strávi krátke obdobie pokoja na farme s francúzskou dievčinou Emiliou (Celine Buckensová) s jej deduškom (Niels Arestrup), až kým ho neodvlečú nemecké vojská, aby ťahal ich ťažké delá. Po Topthornovej smrti sa Joey ocitá medzi zákopmi v zemi nikoho, zapletený do ostnatého drôtu. Dvaja vojaci z nepriateľských strán ho spoločne vyslobodia a kôň sa konečne stretáva so svojim pánom Albiem, ktorý medzitým narukoval a zranili ho vo vojnovej vrave. Albie je oslepený a jeho zraneného koňa chcú vojaci utratiť. Podarí sa Albertovi zachrániť život svojmu zvieraciemu priateľovi, aby sa spoločne vrátili domov? (TV JOJ)

(viac)

Videá (54)

Trailer 1

Recenzie (893)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Ultrapatetický megagýč, aký si môže v dnešnej dobe dovoliť už len jediný režisér na svete - Steven Spielberg. Každý záber ako maľovaný, typické nasvietenie, množstvo "Spielberg faces", dialógy (dúfam, že zámerne) šuštiace predlohou. Film, ktorý sa omeškal o dobrých 30 rokov. Čo ale neznamená, že nefunguje, sú tam dokonca aj vynikajúce scény. Koník samozrejme na Oscara. ()

paascha odpad!

všetky recenzie používateľa

Uff, očistec v podobě veledíla Pišty Špílberga, který už zřejmě ztratil i poslední špetku zdravého rozumu a soudnosti, pokud tedy kdy nějaké měl, byl skutečně nesnesitelný. V jednu chvíli jsem myslel, že chytrý koník začne hrát na banjo a zpívat nějakou jidiš romanci na téma nespravedlivého osudu mladých vojáků na západní frontě, ale Pišta, inspirován zřejmě úspěchem svého masakrálního pojetí vylodění v Ryanovi, si raději zahrál na krvavého Mela a švihnul si další krvavou scénu, tentokrát mezi krátery. A pasáž s ostnatými dráty a šíleným koňem? Zachránila mě. Musel jsem to přetočit dopředu, protože takovou sračku jsem fakt nezvládl. Pak se mi ztratily titulky a při jejich hledání jsem najednou byl na konci u happyendu. Díky, Pišto, za sračku roku, ale raději už táhni do prdele i se svou nenávistí k Německu ()

Reklama

sportovec 

všetky recenzie používateľa

Spielberg proslul především jako režisér velkých výpravných podívaných, jejichž technické zvládnutí je dokonalé a přesvědčivé. Současně však také jako tvůrce, který poměrně často nezvládá sentiment svých příběhů a čas od časů přímo spadává do kvalit, jejichž problematičnost čouhá z díla jako sláma z bot našich předků. VÁLEČNÝ KŮŇ je ve Spielbergově filmografii kdesi uprostřed. Stěží uvěřitelný příběh se místy pohybuje za hranicí věrohodnosti (jak dlouho mohl vydržet ve válečných podmínkách kůň od dělostřelců či závěrečná až kýčovitě působící scéna se zapadajícím sluncem a plesající rodinou), současně však neztrácí svou supraindividualistickou integritu. Zatímco BÍLÝ TESÁK je výtvorem Londonovy fantazie, medvěd, talisman statečných polských vojáků, dobývajících Monte Cassino, který dopravoval nahoru přes nejnebezpečnější úseky výbušniny i munici, je nezpochybnitelným historickým faktem. Bohatá doprovodná galerie lidských hrdinů poněkud vyvažuje až příliš se vlekoucí první polovinu filmu. A sentiment, doprovázený skutečným citem, nás nutí nezapomínat na tento ne zcela tuctový film z pomezí lehkého a "těžkého" žánru kinematografie hraného filmu. ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Spielberg je majstrom rozprávania príbehov a z môjho osobného piedestálu ho nikdy nezvrhnem. War Horse nie je žiadnym monumentálnym vojnovým filmom, ktorý by sa snažil pojať šialenstvo vojny syrovým realistickým spôsobom na štýl Vojaka Ryana, ale je "len" obyčajným rozprávkovým príbehom o sile, odvahe, láske a statočnosti. A to mi bohato stačilo. Prvá polovica filmu sa sústreďuje najmä na vykreslenie vzťahu hlavného hrdinu a koňa Joeyho a keby nebol každý obraz v nej tak spielbergovsky precítený, zrejme by ma dramatické okamihy vo vojne nezasiahli. Spielberg je génius. Presne vie, kde pridať a kde ubrať, aby sa vyhol prehnanému sentimentu a zároveň dokáže každej dôležitej scéne vdýchnuť závan osudovosti. Emócie samotné vyrážajú najmä z úchvatnej kamery, ktorá snímala koňa a "jeho prežívanie" z tých správnych uhlov (kamera mi celkovo pripomenula veľké americké klasiky). John Williams opäť stvoril nebesky povznášajúci soundtrack, Jeremy Irvine mi neprekážal a celkovo ma film dojal a pohladil - a to je to najdôležitejšie. War Horse má jedinú smolu - vznikol v modernej dobe, nasýtenej nolanovským precíznym chladom, a preto jeho ľudskosť a rozprávkovú symboliku málokto ocení. Odpady sú irelevantné a zaujaté. Aj keď je pre niekoho obsahovo nereálny a metaforický, stále si udržuje punc filmárskej kvality. Navyše z neho cítiť Spielbergovu lásku k filmu, čo mi napríklad v jeho Tintinových dobrodružstvách chýbalo. A chcem minimálne nomináciu za "herecký" výkon Joeyho :-) ()

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa

Nenáročná pohádková omalovánka, hrající na dlouhé pohledy do očí a pozitivní auru všeho kolem (protože válka je špatná, áno). Kůň je za všech okolností nejkrásnější, nejsilnější, nejodvážnější, nejvěrnější a nejrychlejší - čekal snad někdo něco jiného? Film i přes obludnou stopáž nenudí a má vyrovnané tempo, takže je určitě dobrou volbou, pokud vaše děcka mají v lásce koníky. Čistokrevná limonáda se všemy svými klady i zápory (upgradovaná ověřeným umem svého režiséra). Zákopová scéna fajn. ()

Galéria (116)

Zaujímavosti (33)

  • Britský tank Mk IV, který se ve filmu objevil, je věrnou replikou dochovaného tanku, který je umístěn v Tankovém muzeu v městě Bovington. Tuto repliku po skončení natáčení Steven Spielberg muzeu věnoval. (Chufu)
  • Skladateľ John Williams si počas komponovania hudby vytvoril zvyk chodiť nadránom na farmu v Kalifornii, kde pozoroval kone a ich vzájomné správanie. Presvedčil sa o tom, že kone sú skutočne výnimočné stvorenia a získal tak inšpiráciu pre svoju prácu. (Tvrdolín Veliký)
  • Biela hus, ktorá sa vo filme objavila, sa volá Harold. (Eeve)

Súvisiace novinky

Slyšet Vltavu očima

Slyšet Vltavu očima

14.07.2018

Česká filharmonie ve spolupráci s renomovanou londýnskou společností 59 Productions připravila k 100. výročí založení Československa audiovizuální instalaci Má vlast – zblízka a nahlas. Speciální… (viac)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (viac)

Láska nadčasová se Zooey Deschanel

Láska nadčasová se Zooey Deschanel

01.04.2012

Richard Curtis, tvůrce nejlepšího romantického filmu všech dob (na protesty ve vzkazníku nereaguji ;)), si od režírování odpočinul scenáristickou prací na Válečném koni a epizodě Vincent and the… (viac)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (viac)

Reklama

Reklama