Reklama

Reklama

Sovietsky príbeh

  • Česko Příběh Rudého zla (viac)
Lotyšsko, 2008, 86 min

Obsahy(1)

Dokument, ktorý je prácou viacerých historikov, mapuje počiatky a zrodenie myšlienok socializmu, jeho následné vyvrcholenie v podobe komunizmu a národného socializmu.
Odhaľuje vzájomnú prepojenosť a spoluprácu medzi nemeckými nacistami a sovietskymi komunistami pred vojnou i počas nej v oblasti propagandy, ideológie a vyvražďovacích metód. (badygorila)

(viac)

Recenzie (68)

Boogeyman 

všetky recenzie používateľa

Výborně udělaný dokument co se použitých záběrů a jejich sestřihu v kombinaci s hudbou týče, ale ta urputná jednostranná snaha očernit vše Sovětské byla až moc přímočará. Což ovšem neznamená, že by vše řečené nebyla pravda, jen to bylo viditelně poskládáno s až příliš jasným úmyslem proti Bolševikům. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Temná lekce z 20. století. Byť je to jen kratší dokument a vhodný by byl rozsah celé série, tak dobře prezentuje velmi podstatnou skutečnost, o který většina veřejnosti nemá vůbec ponětí. Sovětský komunismus má na svědomí srovnatelný (ne-li vyšší) počet obětí a svinstev jak Hitlerovo Německo. Srp & kladivo rovná se hákáč, tečka. No a vidíte, dnešní Rusko dále ohýbá fakta a používá starý trik s "denacifikací" jako záminku k mezinárodní agresi. ()

Reklama

Mariin 

všetky recenzie používateľa

Dokument se mi zdál povrchní, nicméně netvrdím, že je k ničemu. Přinejmenším může myslící část populace dovést k otázce: proč je propagace nacismu zakázána, ale propagace komunismu nikoliv? Jinak mám dojem, že dokument hovoří jen o tom, o čem chce, o některých podstatných faktech mlčí. Kdo ví, jak se dnes učí dějepis na školách... ()

YoZo8 

všetky recenzie používateľa

Sovietsky Príbeh - zaujímavý dokument o zverstvách Stalina, ktoré robil pred, počas a po druhej svetovej vojne. Na území bývalého sovietskeho zväzu komunisti povraždili milióny ludi (hladomor na Ukrajine, masove vyvražďovanie v Katyni-Poľsko a v ostatných krajinách ). Dokument postupne odhaľuje krutú minulosť komunistov, ktorá siaha až dodnes. Príbehy ľudi ktorí sa dodnes nezmierili s tým ze Rusi taja čo urobili. Odborný výklad historikov, disidentov, profesorov + veľa záberov, fotiek a šokujúcich odhalení. Dokument ktorý vám odhalí to o čom vám na hodinách dejepisu nikto nepovie. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Boľševizmus i nacizmus majú, napriek deklarovanej rozdielnosti, k sebe oveľa bližšie, než by sa na prvý pohľad zdalo. Blízkosť spočíva v potrebe likvidácie nepriateľa. Triedneho (komunisti, nacisti) alebo rasového (nacisti). Defilé masových vyvražďovaní počas Stalinovej vlády, vo vojne i po vojne má svoje odrazy v podobe súčasných, etnicky orientovaných vrážd ruskými krajnými pravičiarmi, ticho tolerovanými vládnym režimom. Dejinné krutosti boľševikov sprevádzajú výpovede preživších, trpko a s plačom spomínajúcich na hrôzy minulosti. Defilé hrôz neprináša záujemcom o históriu 20. storočia zásadne nič prevratné, no určite je potrebné pre mediálne vyváženie dokumentov, pripomínajúcich len hrôzy nacizmu. Pozn.: Zverstvá Červenej armády sa nediali len v Sovietskom zväze. Masové odvlečenia obyvateľstva oslobodeného Slovenska (odhadom až 20 000 ľudí) do pracovných táborov v Sovietskom zväze jednotkami SMERŠ, vraždy civilného obyvateľstva sovietskymi vojakmi, aj časté znásilňovania po ukončení II. svetovej vojny. To všetko zdokumentoval exilový slovenský historik František Vnuk v prvej časti monografie "Po úsvite súmrak" (Post Scriptum, Bratislava 2020, 708 strán), nazvanej "Volga sa vliala do Hrona". ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (2)

  • Edvins Snore sa viac ako 10 rokov zaoberal zbieraním materiálov a rozhovorov s odborníkmi a svedkami, zostavovaním týždenníkov, pátraním po dokumentoch ukrytých v archívoch v Rusku, na Ukrajine, v Litve, Veľkej Británii a Nemecku. (YoZo8)
  • Film sa natáčal viac ako dva roky v mnohých európskych krajinách ako napríklad Rusko, Ukrajina, Litva, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Belgicko. (YoZo8)

Reklama

Reklama