Reklama

Reklama

Letisko

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Predloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scenár:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrajú:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Nad Lincolnovým letiskom zúri snehová búrka, ktorá obmedzuje prevádzku. V okamihu, keď sa na štart chystá linka do Ríma, uviazne na ranveji mexické lietadlo. Problémy sa však nekončia ani po štarte - medzi cestujúcimi je šialenec s bombou, ktorý chce ukončiť svoj život. Začína sa boj s časom a napätými nervami... (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (173)

classic 

všetky recenzie používateľa

Chicago je totálne zavalené snehovými závejmi, ktoré pokryli letiskovú dráhu, a tak sa momentálne stále čaká, kedy konečne odstránia túto závadu, aby mohlo lietadlo BOEING 707, spoločnosti TransGlobal Airways, vzlietnuť z Lincolnovho medzinárodného letiska, smerom do Ríma, na 7, 5 hodinovú trasu. Pokiaľ sa toho dočkám, uplynie celá hodina, ktorá sa mi neuveriteľne vliekla, lebo som sa prizeral na špecializovanú čatu, ktorá dostala za domácu úlohu, pomôcť zapadnutému mexickému lietadlu, ktoré stálo v ceste. Čiže, medzitým sledujem množstvo postáv, ktoré prejavujú astronomické aktivity, aby sa odpratala táto nepríjemná situácia. Vidím samé napäté medziľudské vzťahy, ktoré ma nijako zvlášť neinteresovali, nezaujímali, skôr mi boli príťažou, až na jednu „čiernu pasažierku” Adu Quonsettovú, a práve táto stará dáma, bude stredobodom pozornosti celého diania. Zariadenie schopné lietať, nakoniec vyštartuje z iného runwaya, pričom na jeho palube sa taktiež, ako zvyčajne, prešmykne i Ada, alebo aj istý pán Guerrero, ktorý so sebou priniesol v príložnom kufríku BOMBU. Je extrémne zúfalý a labilný. Predtým uzavrel poistku. Takže, až odteraz to začína byť zaujímavejšie... Nech sa tvorcovia filmu na mňa nehnevajú, ale pomerne veľa zbytočností namixovali do výsledného produktu, ktorý sa ani nesnaží byť katastrofickým filmom. Množstvo postáv, veľa nezaujímavých hlúpostí, ktoré kazili môj definitívny uhol pohľadu, ktorý zamrzol ! Z kvalitného hereckého obsadenia, ma zaujala IBA HELEN HAYES, v úlohe spomínaného „votrelca na palube” , je to také dramaticko - komediálne stvárnenie charakteru, ktoré ma najviac zaujalo, a pritom snímok disponuje takými veličinami, ako sú Lancaster, Martin, Seberg, Bisset, Kennedy, Heflin, a trebárs Stapleton, ktorá je v úlohe manželky teroristu, veľmi presvedčivá, tak aj ju by som pridal na listinu pozitívnych veci, ktoré film má. Nič neznamená, ak „filmové dielo” disponuje, napríklad 10. nomináciami na Oscara, ak nemá, čo ponúknuť. Bohužiaľ, i LETISKO mi to sprostredkovalo na ledva 60 % ! Zmestilo sa sem, kvôli prostému dôvodu. Skrátka, šupli ho do počtu ! Je to tak zastaraný snímok, ktorý pravdepodobne som videl posledný krát, lebo k tomuto sa mi naozaj už bohvieako nechce vracať ! Dá sa, ale tak maxi na jedno úplne pozretie, ktoré bohato stačí ! ()

progression 

všetky recenzie používateľa

Ani po 50 letech od vzniku tohoto filmu podle legendární knižní předlohy Arthura Haileyho neztratil tento film skoro nic ze své působivosti. Hvězdné herecké obsazení, vykreslení lidských osudů a napínavý příběh posádek letadla i letiště. Nepřehlédnutelná a nezapomenutelná je černá pasažérka v podání Helen Hayes, která za svojí boží kreaci originální černé pasažérky dostala oprávněně Oscara. Tak mne napadlo jak by si tahle hodně originální babka v nové "protiteroristické" době poradila se současnými bezpečnostními opatřeními. Možná i s těmi, vždy je přítomen lidský faktor. ()

Reklama

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Úvodní hodinka je poněkud pomalejší a nudnější, avšak slouží k nastínění celé situace, jež sehraje klíčovou roli v druhé polovině filmu. Ukazuje situaci na letišti, cestující a vztahy mezi hlavními hrdiny - zaměstnanci letiště, ale také piloty a letuškami. S blížícím se koncem je snímek napínavý a poutavý, byť konec lze předvídat. Potěší herci a celková atmosféra snímku. ()

5150 

všetky recenzie používateľa

Řadím vedle DOBRODUŽSTVÍ POSEIDONU a SKLENĚNÉHO PEKLA do špičky mého oblíbeného žánru katastrofických filmů 70. let. Za velkou pochvalu stojí zejména hezky zpracovaný příběh a výborné herecké obsazení - mj. Helen Hayes za roli černé pasažérky Ady Quonsett dostala sošku Oscara. Z dalších dílů série stojí za pozornost zejména LETIŠTĚ ´77. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Verím,že film je na svoju dobu klasikou. No dnes to modernému divákovi asi moc neponúkne. Možno áno, no neviem či to veľa ponúklo mne. Herci sú dobrí, no nepočul som ako podávali svoje dialógy v originále. Takže tam nebudem hodnotiť. No budem hodnotiť českých hercov, ktorí sa postarali o dabing a pôsobí to na mňa vysoko divadelne. Ale viem si predstaviť, že aj v originále to tak mohlo byť, lebo keď som sledoval miestami ich reakcie, tak vôbec nepôsobili ako keby sa to skutočne odohrávalo. Všetko pôsobilo ako divadelný parket a rovnaké boli aj tie výkony pre mňa. Okrem toho to trvá asi hodinu, než sa reálne začne niečo diať a máme tam skutočne poriadne dlhý úvod, ktorý mi prišiel nekonečný. A najhoršie na tom bolo to, že sme sa viac menej zoznamovali s postavami, ktoré riešili presne tie isté problémy. Najmä so svojimi manželkami. A mal som pocit, že sa točíme v kruhoch. Bola tu dokopy len jedna postava, ktorá sa mi veľmi páčila a to bola babička čierna pasažierka. Je to klišé, ale minimálne mi prišla veľmi vtipná svojimi hláškami. A čo sa týka toho ako ju kontrola jednoducho pustila, tak mala šťastia, že to bol rok 1970. Myslím si, že tieto techniky by jej neprešli už ani v roku 1990. A v 2002 už vôbec nie. Časti vo vzduchu sú o niečo lepšie. Tam je konečne trošku napätia, no mám pocit, že v dnešnej kinematografii by to už bolo urobené oveľa silnejšie. Ale aspoň som chcel vedieť ako to dopadne. Ale nemôžem súdiť film z pred skoro 50-tich rokov za to ako bol natočený v tej dobe. A som rád, že som to videl. Len na dnešné pomery to už nemá čo ponúknuť, lebo hladina adrenalínu sa za roky posunula niekam úplne inam. Hodnotenie: B ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (27)

  • Ředitel letiště Mel Bakersfeld (Burt Lancaster) má jako služební vůz, ve kterém se pohybuje po letištní ploše, kombík Ford Country Sedan z roku 1969. (J.F.B.)
  • Hoci Dean Martin stvárňoval pilota, sám mal strach z lietania a na nakrúcanie do Minneapolisu pricestoval vlakom. (Arsenal83)
  • Film se natáčel od 31. ledna do června 1969. Natáčelo se na mezinárodním letišti v Minneapolis/St. Paul, kde během zimy nebývá nouze o sníh. Zpočátku byly producenti nuceni jako náhražku použít bělené piliny, v dalším průběhu natáčení pak přišla skutečná sněhová bouře.

    Obdobie natáčania trvalo od 31. januára do júna 1969. (džanik)

Reklama

Reklama