Reklama

Reklama

Gentleman v Moskve

(seriál)
  • Česko Gentleman v Moskvě (viac)
všetky plagáty
Trailer

Epizódy(8)

Tento neobyčajný príbeh o väznení kniežaťa Alexandra Rostova v moskovskom hoteli Metropol sa odohráva na pozadí impozantnej ruskej histórie, ktorá trvá tri desaťročia. Po revolúcii Rostov len o vlások unikne smrti zastrelením a je odsúdený na doživotie. Knieža bojuje so zajatím, kým nestretne novú priateľku Ninu, ktorá mu ukáže, že svet hotela je väčší a magickejší, než si kedy dokázal predstaviť. (SkyShowtime)

(viac)

Recenzie používateľa Ahsoka k tomuto seriálu (6)

Gentleman v Moskve (2024) 

Ryba smrdí od hlavy a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Už samotný nápad (pochádzajúci z predlohy) väznenia v hoteli je ABSURDNÝ! Je to síce fikcia, ale taká ktorá by sa nikdy v spojení s porevolučným Ruskom nemohla stať. V seriálovom spracovaní ešte do toho pridajme tie k Rusku "úplne autentické" postavy... Veľmi som sa premáhala k dopozeraniu seriálu a vpred ma poháňala túžba odhaliť záver s naivným očakávaním, že sa snáď dozvieme, aký reálny dôvod by mali boľševici k tomu, že nechali aristokrata Alexandra Rostova toľké roky nažive v luxusnom "väzení", ktoré vlastne ani nikto nestrážil. Kvôli jednej revolučnej básni? A na to si boľševici vynaložili takú námahu, že si ju vôbec čítali? A aký mal pre nich počas 30 rokov prínos? Že poznal víno a etiketu? Zaporák úplne absentoval a režim ako taký bol viditeľný minimalisticky. Vyzeralo to nádejne, no skutek utek. McGregor sa snažil a dodal Rostovovi potrebnú charizmu, a síce bol gentleman, ale skôr londýnsky ako moskovský, ale už čerttovem, a tiež chválim príjemnú hudbu, aj keď tá mi občas pripomína hudbu z iného filmu. Z Ameriky sme sa východnejšie ako do Británie určite nedostali a nad tým sa zatvárať oči nedajú. ()

Majster okolností (2024) (E01) 

"Môžu vám vziať váš dom, ale nevezmú vám, kým ste." výrok Alexandra Rostova z prvej epizódy, ktorý zrejme predstavuje hlavnú myšlienku seriálu (minimálne prvej epizódy určite) a tiež hlavnú charakteristickú črtu hlavnej postavy. Ewan McGregor je v tejto roli zatiaľ fantastický, s tým nič len veľký súhlas a celá postava Rostova je svojím jemným humorom v ťažkej životnej situácii príťažlivo charizmatická. Problém mi robí autenticita ruského porevolučného prostredia, ktorá by bez výpravy bola úplne na bode mrazu. ()

Pozvánka (2024) (E02) 

Je skutočne extrémne rušivé a ťažké sa preniesť cez veľké množstvo úplne neruských postáv. Okrem toho ma obchádzajú mrákoty aj pri pohľade na neprirodzenú farbu vlasov Mary Elizabeth Winstead. Príbeh je komorný, vnútorný, osobnostný, čo je v poriadku. Predpokladám, že sa aj ďalej bude odvíjať týmto smerom. Ewan na mňa robí dojem skôr takého britského gentlemana, než ruského. No, skrátka zatiaľ vidím až príliš veľkú vonkajšiu diveriztu vo viacerých oblastiach, ktorá sa do dobového seriálu absolútne nehodí. ()

Posledný Rostov (2024) (E03) 

Mrzí ma, že dejovo je tento seriál kvalitný, má to náboj, slušné dialógy, v tejto epizóde aj peknú symboliku so včelami, a je to príjemne prepletené, no i tak nenapĺňa potenciál. Úplne všetkým, čo spadá do vizuálu (do toho rátam od tejto epizódy už aj postavu Niny, tá zostárla snáď o dobrých 15 rokov namiesto 4) a zdorazňovala som v predchádzajúcich epkách, sa celkový dojem rúca. Viac hviezd asi nevytlačím, aj keď je toto s prehľadom zatiaľ najlepšia epizóda. ()

Dobré časy (2024) (E04) 

Vyzerá to tak, že si čím ďalej, tým častejšie nasadzujeme sedem-míľové čižmy a prechádzame sa v nich po časovej osi, čo rozhodne nepomáha. Okrem toho, stále sme v tých istých priestoroch, vidíme tie isté historicky nevhodné postavy a politicko-spoločenská situácia iba elementárne. Viem si predstaviť, že ako kniha to funguje, no seriál... Motivácia pustiť ďalšie epizódy klesá. ()

Príchod (2024) (E05) 

Sentimentálnejšia epizóda. Dochádza k citovému naviazaniu sa k Sofii, následné zachraňovanie pred štátnym orgánmi... Tak nejak sa už ten osud Niny dal vopred vyčítať a vytušiť, takže nijaké prekvapenie sa nekoná. Seriál si drží úroveň ľahkej podpriemernosti. ()

Reklama

Reklama