Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (652)

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Technicky dokonalá a divácky strhující podmořská sci-fi od režiséra Titanicu. Tak jako má Spielberg svá Blízká setkání třetího druhu, tak Cameron odpověděl hlumokomořskou variací téhož - thrillerem Propast. Zatímco ve Spielbergovi mají mimozemšťané především nadpozemskou hudbu, Cameron jim přidal v pekelně hluboké mořské propasti andělská těla s křídly. Obě díla jsou antimilitaristická, u obou filmů hlavní hrdinové touží po kontaktu s jinou civilizací, u obou se jim ho určitým způsobem dostane. Největším kladem je, že naprostá většina filmu se odehrává pod mořskou hladinou. Je vidět, že Cameron si s podmořskou technikou opravdu vyhrál a že je mu blízká. Trailer: http://www.csfd.cz/film/1244-propast-abyss-the/videa/ ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

ž pri dokončovaní svojho komerčne najmenej úspešného filmu mal Cameron pri strihu voľnú ruku. Pod jedinou podmienkou - musí dodržať stanovenú dĺžku. Za obeť krátenia tak veľmi prekvapivo padla hlavná myšlienka a pointa jeho vysnívaného projektu. Z dnešného pohľadu nepochopiteľne nepríliš priaznivo prijaté sci-fi však „železnému Jimovi" nedalo spať a v roku 1993 bola uvedená jeho pôvodne zamýšľaná podoba. Po navrátení vyše pol hodiny materiálu sa vyznenie filmu kompletne zmenilo. Nebudem spoilerovať, pretože mnoho z vás tento skvost v tejto podobe nepozná, takže napíšem iba, že vďaka novému koncu získal film na naliehavosti a zmysluplnosti. Rozpracovanie vzťahu dvoch hlavných hrdinov zase pomohlo pri diváckom sympatizovaní s postavami. Priepasť sa tak okamžite v očiach diváckej aj kritickej obce rehabilitovala a kinoverziu bez problémov prekonala. Cameron sa po tomto úspechu rozhodol aj pre rozšírenú verziu svojho druhého Terminátora. Zmeny v ňom však nie sú tak zásadné a rozšírenie občas zbytočne brzdí tempo rozprávania. Za pozornosť ale takisto stojí. Rovnako ako režisérska verzia Avatara. ()

Reklama

Falko 

všetky recenzie používateľa

Pamätam si, ze som mal v minulosti s tymto filmom mensie problemy, myslim s prvou polovicou filmu, ale dnes, ked som si opät pozrel Special Edition Jamesa Camerona, nemozem dat inak, ako 5 hviezdiciek. Scenar je zaujimavy a kazdemu odporucam si pozriet tu predlzenu verziu, pretoze na konci bola v klasickej kinoverzii, ktora sa zial este aj dnes stale vysiela v televiziach vystrihnuta hlavna pointa filmu, co mimozemstania chceli urobit, neurobili to a je vysvetleny dovod, preco to neurobili. Ak by si tam nezahrala Mary E. Mastrantonio, ktoru som spoznal v ROBINOVI HOODOVI (1991) s Kevinom Costnerom, asi by bol film o trosku nudnejsi, ale Cameron vzdy vedel, ako ma dostat divaka do deja filmu. Priznam sa, ze psychopatickeho a fuzateho Michaela Biehna som v minulosti v tomto filme nikdy nespoznal a nikdy mi ani vo sne nenapadlo, ze je to ten Kyle, ktory ochranoval Lindu Hamilton v prvom TERMINATOROVI (1984). V kazdom pripade je zaver filmu v Sp.Edition aj vdaka krasnej hudbe Alana Silvestriho tak nadherny, ze ma u mna plne hodnotenie a vidiet vo filme podobnost Spielbergovych filmov, preto su u mna tito dvaja reziseri na prvych miestach v topke najoblubenejsich reziserov. ________ Ed Harris - (Virgil 'Bud' Brigman) +++ Mary Elizabeth Mastrantonio - (Lindsey Brigman) +++ Michael Biehn - (Poručík Hiram Coffey) +++ Leo Burmester - (Catfish De Vries) +++ Todd Graff - (Alan 'Hippy' Carnes) +++ John Bedford Lloyd - (Jammer Willis) +++ J.C. Quinn - ('Sonny' Dawson) +++ Kimberly Scott - (Lisa) +++ ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Ultimátní podmořský film. Zatímco béčkové pijavice DEEP STAR SIX a LEVIATHAN si hráli pod vodou na VETŘELCE, Cameron si pod ní hraje na BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU. Ty se mi nikdy nelíbily a neoslovila mě ani PROPAST. Přes všechny ty pěkné hračky, záběry a silné scény (padající jeřáb) to bohužel není ani zdaleka taková jízda jako TERMINÁTOR nebo VETŘELCI, obzvlášť speciální edice, která má ke třem hodinám, se vleče a finále s mimozemšťany se mi jeví krajně úsměvné (viz. MISE NA MARS). Filmy s hodnými mimozemšťany zkrátka nebrat. ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

RETRO Operace SALVOR. Věc národní bezpečnosti…. Dřív než se J.Cameron rozhodl potopit TITANIC, provedl zkoušku na americké ponorce. Podmořský svět, napínavý boj o přežití s poselstvím a varováním. Mám dojem, že je to trochu zapomenutý film, který je - hlavně v režisérské verzi, ÚŽASNÝ! I když by se právě ona mohla zdát zdlouhavá, za ten pohled do ,,emzácké“ duše rozhodně stojí! MĚLI BY S NÁMI NĚCO UDĚLAT! ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (50)

  • "Keď sa na dlhšie zahľadíte do priepasti, priepasť sa zahľadí do vás." - to je Nietzcheho výrok, ktorý bol pôvodne citovaný vo filme. Keď sa ale rovnaká hláška objavila v snímke Trestní zákon (1988), štartujúcej v kinách krátko pred Priepasťou, bola vystrihnutá aby neevokovala plagiátorstvo. Neskôr ju Cameron vrátil do Special Edition vydania Priepasti (dostupná na DVD). (POMO)
  • Po prvýkrát vo filme bola využitá počítačová animácia a efekty typu, ktorým bol vytvorený mimozemský prieskumník v podobe tekutého hada, ktorá je dnes vo filmoch bežnou súčasťou. V skutočnosti sa stal záchytným bodom a inšpiráciou pre vytvorenie Terminátora T-1000 (Robert Patrick) vo filme Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991). (Raccoon.city)
  • Protože má mít voda ve filmu jen několik stupňů nad nulou, musí být i okolní vzduch velmi chladný – např. v zatopeném vraku miniponorky. Přesto se nikdy nikomu nekouří od úst. (pjotri)

Reklama

Reklama