Reklama

Reklama

Air, v hlavnej úlohe s Mattom Damonom v réžii Bena Afflecka, odhaľuje neuveriteľné spojenie, ktoré zmení budúcnosť jednej značky. A to všetko vďaka partnerstvu medzi vtedajším nováčikom a budúcou legendou Michaelom Jordanom a začínajúcou basketbalovou divíziou tenisiek Nike, ktoré so značkou Air Jordan spôsobilo revolúciu vo svete športu a súčasnej kultúry. Dojímavý príbeh nekonvenčného tímu o stávke na jednu kartu, ktorá môže buď všetko zničiť, alebo zmeniť športové dejiny, o nekompromisnej vízii matky, ktorá vie, aká je hodnota obrovského talentu jej syna, a o najväčšom basketbalovom fenoméne všetkých čias. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (254)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Napriek šesťstopovej výške ma basketbal nikdy nejako osobitne nelákal. Ale po pravde je potrebné dodať, že ma nelákal ani šport ako taký. To iba na úvod, aby bolo jasné, že športová dráma ma nenadchne. A nenadchne ma ani biznisová dráma so športovým pozadím. Podobne by som sa mohol vyjadriť aj o filme o Jordanovi bez Jordana, o sklamaní z obtlstnutého a unaveného Matta Damona, takže ostáva už iba Ben Affleck, ktorého réžia je spravidla lepšia ako jeho herectvo. Potvrdil to, ale ani toč nemohlo zmeniť moje presvedčenie, že na viac ako na tri hviezdičky u mňa tento film nemá. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý film o zrode legendárnej značky Air Jordan, ktorá bola vôbec prvou personalizovanou športovou značkou v histórii. Keď sa tak nad tým zamyslím, tak to bol skutočne obrovský risk, vzhľadom na to, že v čase Jordanovho draftu nebol ani len jednotkou draftu. Nike zariskovalo a vyplatilo sa. Mohlo to však skončiť aj poriadnym fiaskom (predstavte si, že by takúto kampaň spravili v NHL napr. na "legendárne" jednotky draftu akými boli Nail Yakupov alebo Patrik Štefan). Film ma celkom bavil, najviac však tá rivalita medzi Nike, Adidas a Converse. Osobne mi však prišlo to extrémne vtieranie sponzorov v pretekoch o zaistenie si budúcich potenciálnych hviezd mimoriadne nevkusné. A tie hviezdne maniére vysokopostavených draftovaných hráčov bolo tiež na zamyslenie. Herecké obsadenie super, a celkom ma prekvapilo, že postava Michaela Jordana bol v tomto filme v totálnom úzadí. Moje dojmy sú tak na hranici 3 a 4*, ale asi skôr tie tri... ()

Reklama

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Ako návšteva fabriky na kondomy. Má síce súvis s veľmi zábavnou činnosťou, ale je neskutočne sterilná a nudná. Ben Affleck si po niekoľko ročnej pauze opäť sadol na režisérsku stoličku, do hlavnej role obsadil kámoša Damona a natočil film o Jordanovi bez Jordana. Scenáristi si v rámci svojho vlastného štrajku dávajú podobnými sračkami bodné rany do chrbta. Chcú viac prachov, aby mohli vyhoniť z péra viac takýchto bezemočných výstrekov? Nasrat! Ak chcete kvalitný športový film o veci, ktorá ho zmenila, tak si dajte Moneyball. ()

claudel 

všetky recenzie používateľa

Benu Affleckovi a Mattu Damonovi to i po letech spolu pořád ladí. Přátelé a kolegové, kteří za sebou nechali pár povedených filmových kousků. Air není jednoduché co do tématu v celosvětovém rozsahu. Je to film primárně pro USA a diváky v USA, mají rádi tento typ příběhu, kde máte losery, outsidery, ponížené a uražené, z nichž se stanou hrdinové, černošskou rodinu, jíž vládne matka atd. atd. Samozřejmě nesmí chybět v jisté fázi filmu, ideálně na konci mohutný potlesk, bez něho bychom asi nemohli vidět téměř žádný americký film. Dost bylo negativ, teď ta pozitiva - navzdory celkem plochému tématu nenudí i při delší stopáži, Viola Davis září jako vždy, Chris Tucker hláškuje ostošest a košíková pro mě vždy byl a bude atraktivní sport. Tak silný Dream Team z Olympiády v Barceloně se ale už těžko někdy poskládá, bude mu vždy chybět ten výjimečný Michael Jordan... ()

Rocky88 

všetky recenzie používateľa

Svěží překvápko, i když Affleck se jako režisér vždy dokázal slušně vytáhnout. Air sice nedosahuje kvalit jako můj oblíbený Moneyball, nemá tu tendenci spustit nějakou jaw-dropping reakci, ale přesto není ani na chvíli nezajímavý a člověka baví vyčkávat, jaká vyjednávací taktika nakonec MJe chytila. Nakonec to byla tak zásadní změna ve struktuře sponzorských smluv, že bez ní si už dnešní dobu představit neumíme. Vtipná byla volba MJe po celý film neukázat (kromě skutečných záběrů na konci). Svěží jednohubka o vyjímečném týpkovi bez vyjímečného týpka. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (24)

  • Kvôli pravidlám NBA dostával Michael Jordan pokutu 5 000 dolárov zakaždým, keď si obul topánky od Nike v zápase. Spoločnosť to vždy za neho zaplatila. (Arsenal83)
  • Hoci sa film odohráva na predmestí Portlandu v Beavertone (kde sa nachádza centrála Nike), celé natáčanie prebiehalo v Los Angeles a okolí. (Arsenal83)
  • Film nemá klasické hudební pozadí – nahradily jej skladby daného období, jejichž názvy mají vztah k danému dění na plátně (mj. ZZ Top – „Legs“, Dire Straits – „Money For Nothing“, Cyndi Lauper – „Time After Time“ či Mike & Mechanics – „All I Need Is a Miracle“). Podobných písní zazní ve filmu na tři desítky. (Robbi)

Súvisiace novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (viac)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (viac)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (viac)

Ben Affleck začal točit svůj nový film

Ben Affleck začal točit svůj nový film

12.06.2022

Minulé pondělí započalo natáčení nového snímku Bena Afflecka (Město, Argo) o tom, jak slavná módní značka Nike v 80. letech uzavřela přelomovou smlouvu s basketbalistou Michaelem Jordanem. Obsazení… (viac)

Reklama

Reklama